03.06.2020 r.
Temat: Sporządzanie deserów zimnych
Celem zajęć jest poznanie asortymentu i zasad sporządzania deserów zimnych.
Dzisiaj proponuję przygotowanie musu owocowego zestalanego przy pomocy żelatyny.
MUS MALINOWY
Składniki:
- 25 dag mrożonych lub świeżych malin
- 3 białka
- 10 dag cukru pudru
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Maliny rozmrozić, kilka najładniejszych wybrać do dekoracji, pozostałe zmiksować na gładką masę, żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, ostudzić, ubić śmietanę.
- Oziębione białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać dalej, aż piania będzie lśniąca.
- Nie przerywając ubijania, wlewać po łyżeczce zimnej żelatyny oraz porcjami masę malinową, na koniec wymieszać z ubitą śmietaną.
- Mus przełożyć do foremek i odstawić do zastudzenia, wyjąć i przełożyć na paterę, ozdobić malinami.
Gotowy deser może wyglądać tak, jak na zdjęciu poniżej. Przy produkcji deseru pamiętajcie, żeby składniki miały zbliżona temperaturę. Chodzi tu szczególnie o żelatynę . Powinna być zimna, ale płynna.
Jeżeli nie macie malin, możecie użyć innych owoców, świeżych lub z przetworów. Są już truskawki świeże.
Czekam na zdjęcia.
Dorota Gajowy