Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne 2FTP

03.06.2020 r.

Temat: Sporządzanie deserów zimnych

Celem zajęć jest poznanie asortymentu i zasad sporządzania deserów zimnych.

Dzisiaj proponuję przygotowanie musu owocowego zestalanego przy pomocy żelatyny.

MUS MALINOWY

Składniki:

  • 25 dag mrożonych lub świeżych malin
  • 3 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

  1. Maliny rozmrozić, kilka najładniejszych wybrać do dekoracji, pozostałe zmiksować na gładką masę, żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, ostudzić, ubić śmietanę.
  2. Oziębione białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać dalej, aż piania będzie lśniąca.
  3. Nie przerywając ubijania, wlewać po łyżeczce zimnej żelatyny oraz porcjami masę malinową, na koniec wymieszać z ubitą śmietaną.
  4. Mus przełożyć do foremek i odstawić do zastudzenia, wyjąć i przełożyć na paterę, ozdobić malinami.

Gotowy deser może wyglądać tak, jak na zdjęciu poniżej. Przy produkcji deseru pamiętajcie, żeby składniki miały zbliżona temperaturę. Chodzi tu szczególnie o żelatynę . Powinna być zimna, ale płynna.

Jeżeli nie macie malin, możecie użyć innych owoców, świeżych lub z przetworów. Są już truskawki świeże.

Mus malinowy - przepis

Czekam na zdjęcia.

Dorota Gajowy