Uncategorized

Zajęcia praktyczne – planowanie żywienia 3MTP

07.04.2020 r.

Dzień dobry

Temat zajęć: Obliczanie wartości energetycznej jadłospisów

W zeszłym tygodniu poznaliście zasady obliczania wartości energetycznej i ćwiczyliście praktycznie.

Jestem zadowolona z Waszej pracy, bo poszło Wam całkiem dobrze.

Dzisiaj będziemy kontynuować doskonalenie umiejętności obliczania wartości energetycznej jadłospisów.

Przypomnę, że do obliczeń wykorzystujemy:

  1. równoważniki energetyczne Attwatera
  2. wzór na obliczanie WE
  3. proporcje

Proszę pamiętać, że zawartość składników odżywczych w produkcie podana jest na 100 g, a w zadaniach często należy obliczyć wartość energetyczną większej lub mniejszej ilości produktu i wtedy należy stosować proporcje.

Przesyłam kolejną porcję ćwiczeń.

cd zadania

O kontakt proszę pod adresem dorotagajowy@wp.pl

Pozdrawiam

Dorota Gajowy