07.04.2020 r.
Dzień dobry
Temat zajęć: Obliczanie wartości energetycznej jadłospisów
W zeszłym tygodniu poznaliście zasady obliczania wartości energetycznej i ćwiczyliście praktycznie.
Jestem zadowolona z Waszej pracy, bo poszło Wam całkiem dobrze.
Dzisiaj będziemy kontynuować doskonalenie umiejętności obliczania wartości energetycznej jadłospisów.
Przypomnę, że do obliczeń wykorzystujemy:
- równoważniki energetyczne Attwatera
- wzór na obliczanie WE
- proporcje
Proszę pamiętać, że zawartość składników odżywczych w produkcie podana jest na 100 g, a w zadaniach często należy obliczyć wartość energetyczną większej lub mniejszej ilości produktu i wtedy należy stosować proporcje.
Przesyłam kolejną porcję ćwiczeń.
O kontakt proszę pod adresem dorotagajowy@wp.pl
Pozdrawiam
Dorota Gajowy