22.05.2020 r.
Temat: Dobór zastawy stołowej do podawania potraw i napojów
Celem dzisiejszych zajęć jest poznanie asortymentu zastawy stołowej i jej przeznaczenia.
Czas realizacji: 2 godziny
Podział zastawy stołowej przedstawia się następująco:
Ze względu na materiał wykorzystany do produkcji sprzętu wyróżnia się:
- wyroby szklane
- wyroby ceramiczne
- wyroby metalowe
- wyroby drewniane
- wyroby z tworzyw sztucznych
- wyroby włókiennicze
Do zastawy stołowej zalicza się:
- naczynia porcelanowe
- naczynia szklane
- naczynia metalowe
- naczynia inne
- sztućce
Jak widzicie asortyment zastawy jest bardzo szeroki. W obrębie każdej grupy naczyń wyróżnia się wyroby o konkretnym przeznaczeniu i kształcie. Szczegóły dotyczące poszczególnych naczyń i sztućców znajdziecie w prezentacji, którą proszę dokładnie przeanalizować.
Proszę również o zapoznanie się z materiałami zawartymi w załączniku rozdział 7 i 8.
Na zakończenie proszę odpowiedzieć na pytania:
- W którym miejscu względem zastawy stołowej, powinna leżeć serwetka? Wskaż cztery takie miejsca.
- Ile sztuk sztućców maksymalnie powinno leżeć przy nakryciu codziennym?
- Gdzie przy nakryciu jest miejsce sztućców do deseru?
Odpowiedzi do pytań proszę zapisać w zeszycie, wykonać zdjęcia i przysłać do mnie dorotagajowy@wp.pl dzisiaj do godziny 15.00
Dorota Gajowy