Uncategorized

Zajęcia praktyczne – obsługa klientów 3MTP

22.05.2020 r.

Temat: Dobór zastawy stołowej do podawania potraw i napojów

Celem dzisiejszych zajęć jest poznanie asortymentu zastawy stołowej i jej przeznaczenia.

Czas realizacji: 2 godziny

Podział zastawy stołowej przedstawia się następująco:

Ze względu na materiał wykorzystany do produkcji sprzętu wyróżnia się:

  • wyroby szklane
  • wyroby ceramiczne
  • wyroby metalowe
  • wyroby drewniane
  • wyroby z tworzyw sztucznych
  • wyroby włókiennicze

Do zastawy stołowej zalicza się:

  • naczynia porcelanowe
  • naczynia szklane
  • naczynia metalowe
  • naczynia inne
  • sztućce

Jak widzicie asortyment zastawy jest bardzo szeroki. W obrębie każdej grupy naczyń wyróżnia się wyroby o konkretnym przeznaczeniu i kształcie. Szczegóły dotyczące poszczególnych naczyń i sztućców znajdziecie w prezentacji, którą proszę dokładnie przeanalizować.

ZASTAWA STOŁOWA

Proszę również o zapoznanie się z materiałami zawartymi w załączniku rozdział 7 i 8.

25_7.1_PUG_tresc

Na zakończenie proszę odpowiedzieć na pytania:

  1. W którym miejscu względem zastawy stołowej, powinna leżeć serwetka? Wskaż cztery takie miejsca.
  2. Ile sztuk sztućców maksymalnie powinno leżeć przy nakryciu codziennym?
  3. Gdzie przy nakryciu jest miejsce sztućców do deseru?

Odpowiedzi do pytań proszę zapisać w zeszycie, wykonać zdjęcia i przysłać do mnie dorotagajowy@wp.pl dzisiaj do godziny 15.00

Dorota Gajowy