AktualnościUncategorizedUroczystości

Szkolne Dni Soi

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego powstała inicjatywa propagowania uprawy soi. Zostały założone poletka doświadczalne na których badaliśmy wszystkie aspekty dotyczące uprawy soi – terminy wysiewu, rodzaje odmian, działanie herbicydów, zasobność gleby, i zawartość białka poszczególnych odmian.

W czwartek 29 września po raz pierwszy odbyły się Szkolne Dni Soi, w których wzięli udział plantatorzy, zaproszeni goście i uczniowie szkoły. Patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk.

Szkolne Dni Soi otworzyła pani Agnieszka Piekarska – Dyrekror ZSCKR w Jabłoniu.. Powitała zaproszonych gości, rolników i uczniów szkoły, którzy uczestniczyli w konferencji.

Następnie Pani Marta Marecka-Gierej przedstawiła szkolne wyniki działań, a także plany dotyczące dalszej uprawy i promocji soi.

Natomiast kluczowe aspekty w uprawie soi w swojej prezentacji przedstawiła Pani Prezes firmy Agroyumis Natalija Sibirtseva. Prowadzenie badań dotyczących roślin wysokobiałkowych ma szczególne znaczenie dla poprawy bezpieczeństwa białkowego Polski. Nie zapominajmy także, że rośliny bobowate, w tym soja, pozostawiają dużo związków azotowych w glebie dla uprawianych po nich roślin następczych. Dzięki temu plony uzyskiwane na stanowisku po bobowatych są znacznie wyższe niż na innych stanowiskach.

O znaczeniu gospodarczym soi na świecie mówiła Dr hab. Aleksandra Głowacka prof. uczelni Wydziału Agrobioinżynierii Katedry Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Prelegentka przedstawiła możliwości uprawy różnych odmian oraz zagrożenia. Odniosła się do szybkiego wzrostu areału i udziału w co raz większym stopniu odmian z polskich hodowli.

W konferencji uczestniczyła też dr inż. Katarzyna Radwańska nauczyciel akademicki z Zakładu Rolnictwa Akademii Bialskiej Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej.

Należy stwierdzić, że założony cel konferencji został spełniony czyli spotkanie przedstawicieli nauki, plantatorów, praktyków i młodzieży musi przynieść owoce.

Soja to roślina przyszłości a przyszłość rolnictwa to nasi absolwenci.