AktualnościTechnik Rolnik i Szkoła BranżowaUncategorizedWycieczki

Owce

    Wycieczka edukacyjna jest doskonałym sposobem na szybsze i trwalsze przyswojenie wiedzy. Aby przybliżyć nieco bardziej wiedzę dotyczącą owiec, uczniowie klas 1 CB i 4 FTM odwiedzili gospodarstwo  Pana Jacka Pierogowicza, który utrzymuje rasę Uhruską. Pan Jacek kontynuuje tradycje rodzinne związane z utrzymywaniem tego gatunku, jest to Jego pasja, przyjemność i nie wyobraża sobie innej produkcji. Utrzymuje rasę zachowawczą owiec – odporną, długowieczną
i bardzo plenną. W owczarni przywitały nas odgłosy owiec, które komunikują się między sobą poprzez wokalizację, czyli beczenie. Dowiedzieliśmy się jak należy utrzymywać owce, żywić i pielęgnować, oraz czy warto w obecnej sytuacji zajmować się hodowlą owiec. Stado liczy trzysta dwadzieścia matek, kilkanaście tryków i drugie tyle jagniąt, które sprzedawane są na rzeź. Owce są gatunkiem bardzo przyjaznym, łatwym w obsłudze. Hodowla owiec stała się produkcją niszową. Jednak, jak zaznaczył Pan Jacek powstają nowe gospodarstwa, które chcą zajmować się hodowlą owiec. Zapotrzebowanie na baraninę, a szczególnie jagnięcinę wzrasta. Jest to mięso o wyjątkowych walorach smakowych i właściwościach odżywczych. Dochód, to oczywiście bardzo wartościowa jagnięcina i dofinansowanie do rasy zachowawczej, natomiast wełna stała się produktem bezużytecznym. Cena jaką uzyskują hodowcy owiec za ten produkt jest symboliczna.
    Praca w owczarni trwa przez cały rok, wykonuje się szereg prac tj. strzyża, przycinanie racic, ważenie, szczepienia i wiele prac codziennych związanych z obsługą stada.
Wróciliśmy do szkoły bogatsi o nowe doświadczenia i wiedzę. Miejmy nadzieję, że owczarstwo
nie zginie z polskich gospodarstw, a hodowla owiec stanie się pasją dla młodych ludzi.

Bardzo dziękujemy Panu Jackowi za przekazanie wiedzy dotyczącej owiec, poświęcony czas i cenne wskazówki.

Świderska Anna