Indyk – pan zagrody. Czy wiesz, że mięso indyka jest zalecane w przypadku osób sięgających po diety niskokaloryczne. Indyk posiada chude i bardzo wartościowe mięso, które jest uważane za jedno z najzdrowszych dla człowieka. Zawiera pełnowartościowe białko, cenne minerały i niezbędne do poprawnego funkcjonowania witaminy. Odkryto, że indyk posiada około siedmiu smaków. Każda jego część odznacza się zupełnie innymi walorami smakowymi.
Uczniowie klas 3 CB i 2 CB mogli podziwiać te piękne, okazałe ptaki z bliska w gospodarstwie naszego absolwenta Krzysztofa Panasiuka. Krzysztof kupuje indyka górskiego z Brzeska – małe ptaki w ilości 25 000 sztuk, które odchowuje. Obecnie posiada również ptaki starsze, w ilości 7 000 sztuk (6 000 indora i 1 000 indyczki), które utrzymuje do masy ciała 20 kg. Indyk jest ptakiem wrażliwym, płochliwym i wymagającym stałego monitorowania parametrów mikroklimatu. Żywienie w gospodarstwie opiera się na paszach pełnoporcjowych firmy Cavgiu. W gospodarstwie uprawia się ok. 30 ha zbóż, są to przede wszystkim zboża takie jak pszenica, pszenżyto i mieszanki.
Kluczem do sukcesu jest świadomość hodowcy dotycząca zarządzania stadem. Należy pamiętać, aby minimalizować straty i optymalizować koszty oraz odpowiednio planować poszczególne działania. Każdy wie, że wiedza jest kluczem do sukcesu, dlatego przy tak dużej produkcji należy stale poszerzać swoją wiedzę, szukać nowych rozwiązań, od tego zależy produktywność i rentowność działalności. Jesteśmy wdzięczni, że mogliśmy gościć po raz pierwszy od kliku lat w gospodarstwie z drobiem. I to jakim drobiem. Dziękujemy za poświęcony czas i wyczerpująco przekazaną wiedzę. Życzymy sukcesów zarówno
w życiu osobistym i zawodowym.
Anna Świderska