AktualnościTechnik ŻywieniaUncategorized

ŚWIATOWY DZIEŃ WALKI Z OTYŁOŚCIĄ

24 października obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Otyłością. Z tego tytułu Akademia
Bialska zorganizowała seminarium pt. ”Trujące jabłko i dzika gruszka, czyli oblicza otyłości”.
Wydarzenie to skierowane było do uczniów szkół ponadpodstawowych i wzięły w nim udział
uczennice klasy 2 PT – technik żywienia i usług gastronomicznych.
Program seminarium obejmował profilaktykę otyłości. Tematyka wykładów dotyczyła
przyczyn powstawania otyłości, zaburzeń odżywiania, stylu żywienia i nawyków żywieniowych, zasad
racjonalnego żywienia oraz skuteczności diet odchudzających. Poszczególne wykłady prowadzili
wykładowcy AB w Białej Podlaskiej i SGGW w Warszawie, a także specjaliści z zakresu ochrony
zdrowia – lekarz chorób wewnętrznych, psycholog kliniczny i psychodietetyk.
Przekazywane treści były bardzo ciekawe i niezwykle przydatne. Młodzież z uwagą i
zainteresowaniem wysłuchała poszczególnych wystąpień. Na zakończenie seminarium
przeprowadzono konkurs wiedzy o żywieniu, w którym uczennica naszej szkoły Marta Radczuk
zdobyła II miejsce wśród 120 uczestników spotkania.
Serdeczne gratulacje!!!

Dorota Gajowy