AktualnościPEDAGOG SZKOLNYUncategorized

Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia w ZSCKR w Jabłoniu

Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia w ZSCKR w Jabłoniu

Z danych zebranych przez Banki Żywności wynika, iż rocznie marnujemy w Polsce około 4,8 mln ton pożywienia. Marnotrawstwo żywności jest problemem środowiskowym, etycznym, społecznym i gospodarczym, który związany jest z utratą lub traktowaniem jak odpady jedzenia nadającego się do spożycia. Szacuje się, że 15 proc. produktów marnuje się na etapie produkcji rolniczej i tyle samo w przetwórstwie. Mniej niż 1 proc. marnuje się podczas transportu i magazynowania, w handlu to ok. 7 proc., a w gastronomii trochę ponad 1 proc. Najwięcej – aż 60 proc. żywności wyrzucana jest w gospodarstwach domowych.

Świadomość tego problemu powinna skłaniać nas do zmiany przyzwyczajeń oraz motywować do bardziej przemyślanych działań. Uczniowie naszej szkoły, którzy wzięli udział w szkolnym konkursie plastycznym „Szanuj żywność – nie marnuj jedzenia”, doskonale to rozumieją. Dziękujemy za ich kreatywne podejście do tematu. Wyróżnieni autorzy plakatów to: Katarzyna Iwaszko (miejsce I), Kewin Stolarczuk (miejsce II) i Milena Łobińska (miejsce III).

Sposoby na bardziej odpowiedzialne planowanie zakupów i jadłospisu zostały omówione podczas zajęć z Panią Dorotą Gajowy i Panią Joanną Michaluk. Kampanię plakatową przygotował Samorząd Uczniowski pod kierunkiem Pani Anny Gronowskiej. Rozmowy z wychowankami internatu przeprowadziła Pani Marta Lewczuk.

Zachęcamy wszystkich do szanowania żywności, rozsądnego gospodarowania nią i dzielenia się jej nadmiarem z innymi.