Temat: Optymalizacja kosztów.
Na dzisiejszej lekcji nauczymy się obliczać próg rentowności, który określa ile należy sprzedać towarów lub usług, aby pokryć wszystkie koszty.
Omówimy:
- Definicja progu rentowności.
- Wzór BEP.
- Przykład obliczania BEP.
Osiągnięcie przychodów ze sprzedaży na odpowiednim poziomie jest warunkiem koniecznym dla zapewnienia bezpiecznego funkcjonowania przedsiębiorstwa gastronomicznego. Firma ponosi koszty działalności związane bezpośrednio z przygotowywanymi potrawami i napojami, jak również konieczne dla zapewnienia odpowiednich warunków w restauracji czy kawiarni i stworzenia gościom przyjemnej atmosfery.
Ad. 1
Próg rentowności – to ilość potraw i napojów jakie należy sprzedać, aby pokryć wszystkie koszty. Pozwala on określić – dla każdego rodzaju przedsiębiorstwa gastronomicznego – taki moment, w którym przychody ze sprzedaży w danym miesiącu pokrywają koszty jego funkcjonowania. Oznacza to, że przedsiębiorstwo nie osiąga zysku i nie ponosi straty, a więc jego wynik finansowy równa się zero.
Ad. 2
BEP = | Ks |
C – Kjz |
BEP – próg rentowności
Ks – koszty stałe
C – średnia cena
Kjz – koszt jednostkowy zmienny
Ad. 3
Przykład obliczania BEP.
Kawiarnia jest otwarta przez wszystkie dni w miesiącu. Średnia cena kawy wynosi 10 zł, a koszt zmienny jej wytworzenia (kawa, mleko, dodatki) 5 zł. Koszty stałe w skali miesiąca (czynsz, opłaty za energię elektryczną, wynagrodzenia personelu i inne) kształtują się na poziomie 25 000 zł. Aby pokryć wszystkie koszty funkcjonowania, kawiarnia w miesiącu musi sprzedać:
BEP = | 25 000 | = 5 000 kaw miesięcznie |
10 – 5 |
Ponieważ kawiarnia jest czynna codziennie, a w skali miesiąca musi sprzedać 5 000 kaw, aby pokryć wszystkie koszty swojego funkcjonowania, oznacza to dzienną sprzedaż na poziomie:
BEP (dzienny) = 5 000 : 30 = 166,7 kaw ~ 167 kaw
Oznacza to, że dzienna sprzedaż kaw na poziomie 167 pokryje wszystkie koszty funkcjonowania tej kawiarni.
Proszę zapoznać się z materiałem i zapisać w formie notatki.
W razie pytań proszę o kontakt poprzez dziennik elektroniczny.
Pozdrawiam
Lisiecka Anna