05.05.2020 r.
Temat: Obliczanie wartości energetycznej jadłospisów.
Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności obliczania wartości energetycznej produktów, potraw i posiłków.
Składnikami energetycznymi w żywności są: białka, tłuszcze, węglowodany i błonnik.
Poszczególne składniki mają różną wartość energetyczną. I tak:
- białko – 4 kcal
- tłuszcz – 9 kcal
- węglowodany – 4 kcal
- błonnik – 2 kcal
Możemy wymienić jeszcze etanol, którego wartość wynosi 7 kcal. Wśród równoważników energetycznych nie ma witamin i soli mineralnych. Witaminy i sole mineralne nie są składnikami energetycznymi.
Przykład obliczenia:
Oblicz wartość energetyczną 200 g mleka, które zawiera 3,2, g tłuszczu, 4,8 g węglowodanów ogółem, 4,2 g białka i 2 mg fosforu.
WE= 3,2 x 9 + 4,8 x 4+4,2 x 4
WE= 28,8 + 19,2 + 16,8
WE= 64,8 kcal/100 g
WE= 129,6 kcal/200 g
W żywności występują węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne. Węglowodany przyswajalne np. skrobia, glukoza, fruktoza mają wartość 4 kcal. Węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy ma wartość 2 kcal. Węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne razem tworzą węglowodany ogółem.
Przykład obliczenia:
Oblicz wartość energetyczną 100 g kaszy, która zawiera 38 g węglowodanów ogółem, 14 g białka, 2 g tłuszczu i 4 g błonnika.
Węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem – błonnik
38 g – 4 g = 34 g
WE = 34 x 4 + 14 x 4 + 2 x 9 + 4 x 2
WE = 136+56+18+8
WE=218 kcal
Zadania na dzisiaj:
- Na śniadanie podano kanapki składające się z pieczywa 50 g, masła 5 g, szynki 70 g i pomidora 70 g. Wartość energetyczna poszczególnych produktów wynosi: pieczywo 340 kcal, masło 990 kcal, szynka 170 kcal, pomidor 52 kcal. Oblicz wartość energetyczną kanapki.
- Na obiad podano następujące potrawy:
Potrawa | Ilość [g] | Zawartość energii [kcal/100 g] |
Zupa fasolowa | 450 | 84 |
Filet rybny | 90 | 160 |
Ryż | 250 | 340 |
Surówka | 120 | 86 |
Kompot | 250 | 35 |
Oblicz wartość energetyczną posiłku.
- Oblicz wartość energetyczną śniadania:
Nazwa surowca | Ilość [g] | Zawartość energii [kcal/100g] |
Kawa z mlekiem i cukrem | 200 | 130 |
Chleb pszenny z masłem | 100 | 293 |
Twaróg | 50 | 160 |
Grapefruit | 105 | 28 |
Rzodkiewka | 30 | 10 |
W razie trudności kontaktujcie się ze mną pod adresem dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy