Projekt czytelniczy „Cztery pory roku na talerzu” powstał w ramach Priorytetu 3 „Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021-2025” i trwał od 20 października do 4 listopada 2021 r.
Podsumowanie projektu zaplanowano na 8 listopada 2021 r., ponieważ w tym dniu obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
W Unii Europejskiej żyje obecnie ok. 22 mln dzieci z nadwagą lub otyłością, dlatego tak ważne jest zainteresowanie młodych ludzi tym, co jedzą i zapoznanie ich z podstawowymi zasadami prawidłowego żywienia.
Nasz projekt przeprowadzony został w oddziałach kształcących w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Opiekunami projektu byli nauczyciele z bloku żywieniowego: Sylwia Grzywaczewska, Dorota Gajowy, Joanna Michaluk i Teresa Szymoniuk.
Uczniowie uczestniczyli w cyklu zajęć dotyczących zdrowego odżywiania. W oparciu o kulinarny księgozbiór naszej szkolnej biblioteki uczniowie poznawali przyczyny, dla których warto uwzględnić sezonowość warzyw i owoców podczas przygotowywania posiłków. W projekcie wykorzystano następujące książki z naszej biblioteki: Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi: cztery grupy krwi, cztery diety: poradnik dietetyczny dla każdego z nas, jak być zdrowym, żyć dłużej, utrzymać idealną wagę / Peter J. D’Adamo i Catherine Whitney ; [tł. Paweł Boniewicz i Marek Sobótka], Kuchnia polska i inne ulubione dania Polaków / Katarzyna Wojsław, Kuchnie różnych narodów, Jabłońskie smaki: najlepsze przepisy kulinarne z naszego regionu / [oprac. merytoryczne Katarzyna Matczuk, Szybka kuchnia / Paulina Kędziora, Maria Kozyra (red.), Żywność twój cudowny lek czyli co jeść, a czego nie jeść w ponad 100 schorzeniach i jak próbować im zapobiegać stosując odpowiednią dietę / Jean Carper; przeł. Konrad Pszczołowski, Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej: 2400 przepisów / Hanna Szymanderska.
W ramach projektu chętni uczniowie wzięli udział w konkursie na plakat promujący zdrową żywność. Nagrodami w konkursie są najnowsze, piękne wydania książek kulinarnych, które zostały zakupione ze środków przyznanych w ramach NPRCz 2021. Mamy nadzieję, że pozycje te przyczynią się do poszerzenia wiedzy i umiejętności naszych uczniów. Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród nastąpi po powrocie uczniów z praktyk.
Podsumowaniem projektu jest wystawa prac uczniów, którą można obejrzeć w czytelni biblioteki szkolnej już od 8 listopada 2021 r.
Zapraszamy wszystkich uczniów do biblioteki szkolnej gdzie oprócz wystawy można poznać bogaty księgozbiór biblioteczny dotyczący problematyki żywieniowej.
Mamy nadzieję, że podjęte działania przyczynią się do promocji czytelnictwa w naszej szkole oraz zainspirują naszych uczniów do promowania zdrowego stylu życia.
Serdeczne dziękujemy wszystkim uczniom i opiekunom projektu za zaangażowanie.
Koordynator projektu Bożena Kusiuk