3MTP (Tech)Zdalne Lekcje

Zasady żywienia – III MTP

Witam.12.05.2020.

Temat: Metody oceny sposobu żywienia.

  1. Pojęcie –sposób żywienia
  2. Podział metod oceny sposobu żywienia
  3. Charakterystyka metod jakościowych

Oceniając jadłospisy , możemy określić sposób żywienia ( odżywienia ) badanej osoby lub grupy ludności. Sposób żywienia to zespół zachowań dotyczących odżywiania się człowieka .                                                                                                                                        Obejmuje on :

  • wybór produktów spożywczych sposób ich przygotowania do spożycia
  • podział na poszczególne posiłki
  • regularność i częstość
  • zwyczajową porę ich spożywania
  • preferencje konsumenckie co do stosowania przypraw, słodzenia, solenia

Treści do lekcji znajdują się w prezentacji slajdy (nr 8-15).

Zasady-układania-jadłospisów

Waszym zadaniem jest sporządzanie notatki ( termin nadsyłania 16.052020) oraz zapoznanie się jakościowymi metodami oceny żywienia. (punktowa i ankietowa)

Tabele to oceny jakościowej

Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl  lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.

Powodzenia. Jolanta Zając