Witam.12.05.2020.
Temat: Metody oceny sposobu żywienia.
- Pojęcie –sposób żywienia
- Podział metod oceny sposobu żywienia
- Charakterystyka metod jakościowych
Oceniając jadłospisy , możemy określić sposób żywienia ( odżywienia ) badanej osoby lub grupy ludności. Sposób żywienia to zespół zachowań dotyczących odżywiania się człowieka . Obejmuje on :
- wybór produktów spożywczych sposób ich przygotowania do spożycia
- podział na poszczególne posiłki
- regularność i częstość
- zwyczajową porę ich spożywania
- preferencje konsumenckie co do stosowania przypraw, słodzenia, solenia
Treści do lekcji znajdują się w prezentacji slajdy (nr 8-15).
Waszym zadaniem jest sporządzanie notatki ( termin nadsyłania 16.052020) oraz zapoznanie się jakościowymi metodami oceny żywienia. (punktowa i ankietowa)
Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Powodzenia. Jolanta Zając