21.04.2020r
Temat: Zasady opracowywania zalecanych racji pokarmowych
Witam Was drodzy uczniowie.
Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie zasad opracowywania racji pokarmowych.
Zadania na dzisiaj
- Poznanie zasad opracowywania
- Założenia stosowane przy opracowywaniu racji pokarmowych
W upowszechnianiu zasad racjonalnego żywienia i planowania jadłospisów stosuje się podział produktów spożywczych na grupy przedstawione w piramidzie zdrowego żywieniai zaleca się jak największą różnorodność w wyborze produktów w obrębie kazdej z tych grup. zalecane racje pokarmowe opracowuje się z uwzględnieniem płci, wieku, aktywności fizycznej oraz stanu fizjologicznego
Treści do lekcji otrzymacie w prezentacji na pocztę elektroniczną.(slajdy nr. 19-25)
Waszym zadaniem jest zapoznanie się z nią i sporządzenie notatki. (do 24.04.2020)
Jestem do waszej dyspozycji pod adresem jolantazajac66@wp.pl lub na dzienniku elektronicznym.
Pozdrawiam i życzę miłej pracy.
Jolanta Zając