Uncategorized

Zasady żywienia III MPT

21.04.2020r

Temat: Zasady opracowywania zalecanych racji pokarmowych

Witam  Was drodzy uczniowie.

Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie zasad opracowywania racji pokarmowych.

Zadania na dzisiaj

  1. Poznanie zasad opracowywania
  2. Założenia stosowane przy opracowywaniu racji pokarmowych

W upowszechnianiu zasad racjonalnego żywienia i planowania jadłospisów stosuje się podział produktów spożywczych  na grupy przedstawione w piramidzie zdrowego żywieniai zaleca się jak największą różnorodność w wyborze produktów w obrębie kazdej z tych grup. zalecane racje pokarmowe opracowuje się z uwzględnieniem płci, wieku, aktywności fizycznej oraz stanu fizjologicznego

Treści do lekcji otrzymacie w prezentacji na pocztę elektroniczną.(slajdy nr. 19-25)

Waszym zadaniem jest zapoznanie się z nią i sporządzenie notatki. (do 24.04.2020)

Jestem do waszej dyspozycji pod adresem jolantazajac66@wp.pl lub na dzienniku elektronicznym.

Pozdrawiam i życzę miłej pracy.

Jolanta Zając