Uncategorized

Zasady żywienia-II FTP

07-04-2020

Temat: Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Wymiar godzin lekcyjnych- 1


Cel lekcji:

  1. Poznanie funkcji witamin rozpuszczalnych w wodzie dla organizmu człowieka.
  2. Poznanie skutków niedoboru i nadmiaru witamin.
  3. Poznanie źródeł witamin w produktach spożywczych.

W celu realizacji tematu proszę o zapoznanie się z prezentacją, którą otrzymaliście w poprzednim tygodniu.(Slajd 12-25)

Po dokładnym zapoznaniu się z prezentacją proszę zalogować się na platformę LearningApss i rozwiązać przypisane do tego tematu ćwiczenie.

Zadanie dla ucznia:

Korzystając z różnych źródeł informacji (Internet, podrecznik) dokonaj charakterystyki: witaminy H, kwasu pantetonowego i kwasu foliowego. Określ ich rolę dla organizmu, skutki niedoboru i ich źródła występowania. Zrób to w formie krótkiej notatki do zeszytu.

Proszę na najbliższe zajęcia powtórzyć wiadomości z działu „Węglowodany”, ponieważ zaplanowany jest  sprawdzian wiadomości.

 

Pozdrawiam, życząc Wam Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,przepełnionych wiarą, nadzieją i miłością.

Sylwia Grzywaczewska