07-04-2020
Temat: Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Wymiar godzin lekcyjnych- 1
Cel lekcji:
- Poznanie funkcji witamin rozpuszczalnych w wodzie dla organizmu człowieka.
- Poznanie skutków niedoboru i nadmiaru witamin.
- Poznanie źródeł witamin w produktach spożywczych.
W celu realizacji tematu proszę o zapoznanie się z prezentacją, którą otrzymaliście w poprzednim tygodniu.(Slajd 12-25)
Po dokładnym zapoznaniu się z prezentacją proszę zalogować się na platformę LearningApss i rozwiązać przypisane do tego tematu ćwiczenie.
Zadanie dla ucznia:
Korzystając z różnych źródeł informacji (Internet, podrecznik) dokonaj charakterystyki: witaminy H, kwasu pantetonowego i kwasu foliowego. Określ ich rolę dla organizmu, skutki niedoboru i ich źródła występowania. Zrób to w formie krótkiej notatki do zeszytu.
Proszę na najbliższe zajęcia powtórzyć wiadomości z działu „Węglowodany”, ponieważ zaplanowany jest sprawdzian wiadomości.
Pozdrawiam, życząc Wam Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,przepełnionych wiarą, nadzieją i miłością.
Sylwia Grzywaczewska