24.06.2020 r.
Temat: Substancje antyodżywcze – podział, występowanie i rola w organizmie człowieka.
Celem lekcji jest poznanie poszczególnych substancji antyodżywczych i określenie ich wpływu na organizm człowieka.
Pamiętacie, że oprócz substancji odżywczych takich, jak białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy, w żywności występują też inne substancje. Należą do nich substancje określane jako antyodżywcze.
Jak sama nazwa mówi, nie są to substancje korzystne dla zdrowia człowieka, a wręcz przeciwnie – mogą szkodzić. Występują naturalnie w żywności i nasza rolą jest umiejętne postępowanie z nimi, aby nie doprowadzić do uszczerbku na zdrowiu.
Definicję, podział i charakterystykę poszczególnych składników antyodzywczych znajdziecie w prezentacji.
Przeanalizujcie materiały i zróbcie notatkę do zeszytu.
Życzę udanych wakacji.
Dorota Gajowy