Uncategorized

Zasady żywienia – 2PT

03.06.2020 r.

Temat: Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Celem lekcji jest utrwalenie wiadomości o witaminach A, D, E i K.

Materiał nauczania został przez Was przyswojony i dzisiaj rozwiążemy kilka ćwiczeń. Myślę, że jest to zasadne przed sprawdzianem.

Na najbliższej lekcji tj. 17 czerwca napiszemy sprawdzian z witamin. Powtórzcie wiadomości poczynając od pojęć witaminy, awitaminozy, hiperwitaminozy, prowitaminy do charakterystyki witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach.

KARTA PRACY

  1. Wymień źródła pokarmowe witaminy A:
    • produkty roślinne –
    • produkty zwierzęce –

2. Brak jakiej witaminy wywołuje:

  • kurzą ślepotę –
  • krzywicę –
  • osteomalację –
  • krwotoki –

3. Które witaminy organizm syntetyzuje przez:

  • florę bakteryjna przewodu pokarmowego –
  • skórę –

4. Co jest niezbędne do wchłaniania witaminy A i D z żywności? …………………………………..

5. Wpisz nazwy witamin odpowiedzialnych za poszczególne funkcje:

  • prawidłowe widzenie –
  • budowa kości –
  • opóźnione starzenie –
  • prawidłowe krzepnięcie krwi –
  • rozrodczość –
  • właściwości antyoksydacyjne –

Wypełnioną kartę pracy proszę przesłać na adres dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy