03.06.2020 r.
Temat: Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Celem lekcji jest utrwalenie wiadomości o witaminach A, D, E i K.
Materiał nauczania został przez Was przyswojony i dzisiaj rozwiążemy kilka ćwiczeń. Myślę, że jest to zasadne przed sprawdzianem.
Na najbliższej lekcji tj. 17 czerwca napiszemy sprawdzian z witamin. Powtórzcie wiadomości poczynając od pojęć witaminy, awitaminozy, hiperwitaminozy, prowitaminy do charakterystyki witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach.
KARTA PRACY
- Wymień źródła pokarmowe witaminy A:
- produkty roślinne –
- produkty zwierzęce –
2. Brak jakiej witaminy wywołuje:
- kurzą ślepotę –
- krzywicę –
- osteomalację –
- krwotoki –
3. Które witaminy organizm syntetyzuje przez:
- florę bakteryjna przewodu pokarmowego –
- skórę –
4. Co jest niezbędne do wchłaniania witaminy A i D z żywności? …………………………………..
5. Wpisz nazwy witamin odpowiedzialnych za poszczególne funkcje:
- prawidłowe widzenie –
- budowa kości –
- opóźnione starzenie –
- prawidłowe krzepnięcie krwi –
- rozrodczość –
- właściwości antyoksydacyjne –
Wypełnioną kartę pracy proszę przesłać na adres dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy