Uncategorized

Zasady żywienia 2PT

22.04.2020 r.

Temat lekcji: Równowaga kwasowa zasadowa organizmu

Celem lekcji jest poznanie zasad prawidłowego odżywiania i zestawianie prawidłowo posiłków w celu utrzymania równowagi kwasowo – zasadowej organizmu.

Zagadnienia do tematu:

  1. Pojęcie równowago i kwasowo – zasadowej
  2. Składniki mineralne kwaso- i zasadotwórcze
  3. Produkty spożywcze o działaniu kwaso- i zasadotwórczym

RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA to taki stan ustroju, kiedy zachowany jest stały odczyn pH płynów ustrojowych, komórek i tkanek.

Wpływ spożywanych artykułów żywnościowych na równowagę kwasowo- zasadową organizmu zależy od zawartości w tych produktach składników mineralnych. Składniki mineralne wchodzą w skład tkanek roślinnych i zwierzęcych stanowiących nasze pożywienie. Uwolnione podczas trawienia składniki mineralne wykazują różne właściwości:
– kwasotwórcze
– zasadotwórcze

Należy dodać, że kwaśne owoce i warzywa (np. cytryny, jabłka mandarynki, pomidory, szczaw i inne) nie mają działania zakwaszającego organizm człowieka. Kwaśny smak tych produktów jest bowiem spowodowany obecnością kwasów organicznych (kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, winowy), rozkładanych w organizmie do związków, które nie zakwaszają ustroju (dwutlenku węgla i wody).

Wśród produktów spożywczych, wchodzących w  skład pożywienia człowieka, dominują produkty o działaniu zakwaszającym, co może doprowadzić do zakwaszenia organizmu tzw. KWASICY

  Aby utrzymać równowagę kwasowo –zasadową w organizmie, należy pamiętać o uwzględnianiu w diecie stosownej ilości produktów spożywczych działających zasadotwórczo (alkalizująco). Należy dążyć do zwiększenia dziennego spożycia:
– mleka,
– białego sera,
– warzyw,
– owoców.
Produkty te powinny być dodatkiem do każdego posiłku !!!

Składniki mineralne o działaniu kwaso- i zasadotwórczym, wykaz produktów o działaniu kwaso- i zasadotwórczym oraz objawy acidozy i alkalozy znajdziecie w prezentacji.

RÓWNOWAGA

W oparciu o poznane wiadomości proszę uzupełnić kartę pracy.

KARTA PRACY RÓWNOWAGA

i przesłać na adres dorotagajowy@wp.pl

Przypominam o zaplanowanym na 29.04.2020 r. sprawdzianie ze składników mineralnych.

Sprawdzian zamieszczę zgodnie z planem na 2 godzinie lekcyjnej i przewiduję czas na napisanie do godziny 14.00

Dorota Gajowy