22.04.2020 r.
Temat lekcji: Równowaga kwasowa zasadowa organizmu
Celem lekcji jest poznanie zasad prawidłowego odżywiania i zestawianie prawidłowo posiłków w celu utrzymania równowagi kwasowo – zasadowej organizmu.
Zagadnienia do tematu:
- Pojęcie równowago i kwasowo – zasadowej
- Składniki mineralne kwaso- i zasadotwórcze
- Produkty spożywcze o działaniu kwaso- i zasadotwórczym
RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA to taki stan ustroju, kiedy zachowany jest stały odczyn pH płynów ustrojowych, komórek i tkanek.
Wpływ spożywanych artykułów żywnościowych na równowagę kwasowo- zasadową organizmu zależy od zawartości w tych produktach składników mineralnych. Składniki mineralne wchodzą w skład tkanek roślinnych i zwierzęcych stanowiących nasze pożywienie. Uwolnione podczas trawienia składniki mineralne wykazują różne właściwości:
– kwasotwórcze
– zasadotwórcze
Należy dodać, że kwaśne owoce i warzywa (np. cytryny, jabłka mandarynki, pomidory, szczaw i inne) nie mają działania zakwaszającego organizm człowieka. Kwaśny smak tych produktów jest bowiem spowodowany obecnością kwasów organicznych (kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, winowy), rozkładanych w organizmie do związków, które nie zakwaszają ustroju (dwutlenku węgla i wody).
Wśród produktów spożywczych, wchodzących w skład pożywienia człowieka, dominują produkty o działaniu zakwaszającym, co może doprowadzić do zakwaszenia organizmu tzw. KWASICY
Aby utrzymać równowagę kwasowo –zasadową w organizmie, należy pamiętać o uwzględnianiu w diecie stosownej ilości produktów spożywczych działających zasadotwórczo (alkalizująco). Należy dążyć do zwiększenia dziennego spożycia:
– mleka,
– białego sera,
– warzyw,
– owoców.
Produkty te powinny być dodatkiem do każdego posiłku !!!
Składniki mineralne o działaniu kwaso- i zasadotwórczym, wykaz produktów o działaniu kwaso- i zasadotwórczym oraz objawy acidozy i alkalozy znajdziecie w prezentacji.
W oparciu o poznane wiadomości proszę uzupełnić kartę pracy.
i przesłać na adres dorotagajowy@wp.pl
Przypominam o zaplanowanym na 29.04.2020 r. sprawdzianie ze składników mineralnych.
Sprawdzian zamieszczę zgodnie z planem na 2 godzinie lekcyjnej i przewiduję czas na napisanie do godziny 14.00
Dorota Gajowy