Uncategorized

Zasady żywienia 2 PT

08.04.2020 r.

Dzień dobry

Temat: Składniki mineralne regulujące

Celem lekcji jest poznanie właściwości takich składników, jak: cynk, jod, selen, chrom i molibden.

Składniki te pełnią różnorodne funkcje w organizmie człowieka regulując zachodzące w nim procesy.

Zagadnienia do lekcji:

  1. Rola w organiźmie poszczególnych składników regulujących
  2. Objawy nadmiaru i niedoboru tych składników
  3. Źródła składników regulujących w żywności

W celu zapoznania się z materiałem nauczania przesyłam prezentację, którą proszę wnikliwie przeanalizować.

SKŁADNIKI MINERALNE REGULUJĄCE –

W następnej kolejności proszę o rozwiązanie testu

TEST SKŁ REGULUJĄCE

Test, oprócz aktywności,  jest potwierdzeniem Waszej obecności na lekcji, dlatego wyznaczam termin nadsyłania rozwiązań do następnej lekcji, czyli 15.04.2020 r.

Kontakt ze mną pod adresem dorotagajowy@wp.pl

Pozdrawiam

Dorota Gajowy