Dzień dobry;
28.05.2020 r.
Temat zajęć: Sporządzanie potraw z wykorzystaniem serów.
Ilość jednostek lekcyjnych- 4
Cel zajęć: uczeń po zakończenie zajęć będzie umiał:
– wyjaśnić różnicę w sposobie otrzymywania serów twarogowych i podpuszczkowych,
– dokonać podziału serów w zależności od różnych kryteriów podziału,
– wskazać zastosowanie serów w produkcji potraw,
– sporządzić potrawy z wykorzystaniem sera twarogowego i podpuszczkowego.
Drodzy uczniowie;
- Proszę zapoznać się z materiałem dla ucznia: Sporządzanie potraw z wykorzystaniem serów
- W zeszycie zajęć zapiszcie najważniejsze informacje dotyczące: otrzymywania serów, podziału serów oraz ich zastosowania
do produkcji potraw. - Obejrzyjcie przykładowe filmy prezentujące sposób wykonania wybranych potraw z użyciem serów. Zachęcam do odwiedzenia portalu Youtube i obejrzenia innych filmików przedstawiających wykonanie różnych potraw z użyciem serów. Zasoby tego portalu są dość obszerne.
Zadanie
- Sporządź dowolną potrawę, której głównym składnikiem jest ser podpuszczkowy lub twarogowy.
- Dla potrawy którą będziesz wykonywał/a wykonaj schemat przebiegu procesy technologicznego i przedstaw go w formie graficznej.
RECEPTURY- potrawy z wykorzystaniem serów
Wyniki swojej pracy przyślijcie na moją skrzynkę pocztową do dnia 3 czerwca 2020 r.
Życzę przyjemnej i bezpiecznej pracy
Sylwia Grzywaczewska