Dzień dobry;
30.04.2020 r.
Temat zajęć: Obróbka wstępna i cieplna owoców. Sporządzanie potraw z owoców.
Ilość jednostek lekcyjnych- 4
Cel zajęć: Nabycie umiejętności sporządzania potraw z owoców.
Plan zajęć:
- Zapoznaj się z materiałem dla ucznia Sporządzanie potraw z owoców
- W zeszycie zajęć sporządź krótką notatkę na temat:
- obróbki wstępnej owoców,
- przydatności kulinarnej owoców,
- sporządzania potraw z owoców,
3. Zaloguj się na platformę LearningApss i obejrzyj filmy instruktażowe prezentujące sposób wykonania wybranych potraw z owoców.
4. Wykonaj samodzielnie 2 zadania:
Zadanie 1. Sporządź jedną potrawę z owoców według wybranej przez siebie receptury lub skorzystaj z gotowych receptur, które stanowią załącznik do zajęć.
Potrawa do wyboru to:
- Kompot z owoców.
- Potrawa z owoców gotowana, smażona lub pieczona.
- Deser z owoców.
Zdjęcie potrawy prześlij do dnia 6 maja 2020 roku. Podaj nazwę potrawy, recepturę i sposób wykonania.
Zadanie 2. Korzystając z dostępnych Ci źródeł (jadłospisy, książki kucharskie, Internet), sporządź zestawienie potraw
z owoców smażonych, pieczonych i zapiekanych według tabeli.
Potrawy z owoców smażonych | Potrawy z owoców pieczonych i zapiekanych |
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Sylwia Grzywaczewska