Uncategorized

Zajęcia praktyczne – technologia gastronomiczna I PT

Dzień Dobry

02.04.2020r.

Temat: Sporządzanie potraw z ziemniaków smażonych i sałatek z ziemniaków

Zagadnienia do zapisania w zeszycie

  1. Potrawy z ziemniaków smażonych.
  2. Sałatki z ziemniaków.

Do pracy proszę wykorzystać prezentację Power Point, w której zamieściłam informacje dotyczące potraw smażonych i sałatek z ziemniaków. Do materiałów dołączona jest receptura na placki ziemniaczane i według niej macie wykonać potrawę, Na koniec proszę przesłać zdjęcie wykonanych przez Was placków ziemniaczanych.

potrawy ziemniaki smażone

Placki ziemniaczane

Normatyw na 5 porcji:

Ziemniaki 1700g

Cebula 100g

Mąka pszenna 50g

Jaja 2 szt.

Olej do smażenia

Sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Zetrzeć na drobnej tarce umyte i obrane ziemniaki i cebulę.
  2. Dodać jajka, mąkę, sól, dokładnie wymieszać
  3. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Podawać gorące  z sosem lub śmietaną