Uncategorized

Zajęcia praktyczne – technologia gastronomiczna I PT gr.I

Dzień dobry;

30.04.2020 r.

Temat zajęć: Obróbka wstępna i cieplna owoców. Sporządzanie potraw z owoców.

Ilość jednostek lekcyjnych- 4

Cel zajęć:  Nabycie umiejętności sporządzania potraw z owoców.

Plan zajęć:

  1. Zapoznaj się z materiałem dla ucznia Sporządzanie potraw z owoców
  2. W zeszycie zajęć sporządź krótką notatkę na temat:
  • obróbki wstępnej owoców,
  • przydatności kulinarnej owoców,
  • sporządzania potraw z owoców,

3. Zaloguj się na platformę LearningApss i obejrzyj filmy instruktażowe prezentujące sposób wykonania wybranych potraw z owoców.

4. Wykonaj samodzielnie 2 zadania:

       Zadanie 1. Sporządź jedną potrawę z owoców według wybranej przez siebie receptury lub skorzystaj z gotowych receptur,                które stanowią załącznik do zajęć.

Potrawa do wyboru to:

  1. Kompot z  owoców.
  2. Potrawa z  owoców gotowana, smażona lub pieczona.
  3. Deser z  owoców.

Zdjęcie potrawy prześlij do dnia 6 maja 2020 roku. Podaj nazwę potrawy, recepturę i sposób wykonania.

RECEPTURY POTRAW Z OWOCÓW

      Zadanie 2. Korzystając  z  dostępnych  Ci źródeł  (jadłospisy,  książki  kucharskie,  Internet),  sporządź zestawienie potraw
z owoców smażonych, pieczonych i zapiekanych według tabeli.

Potrawy z owoców smażonych Potrawy z owoców pieczonych i zapiekanych

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Sylwia Grzywaczewska