Dzień dobry;
14.05.2020 r.
Temat zajęć: Sporządzanie potraw z mlecznych produktów fermentowanych.
Ilość jednostek lekcyjnych- 4
Cel zajęć: uczeń po zakończenie zajęć będzie umiał:
– dokonać podziału mlecznych produktów fermentowanych,
– wymienić potrawy i napoje sporządzane z mlecznych produktów fermentowanych,
– sporządzić potrawy z wykorzystaniem produktów mlecznych fermentowanych.
Plan zajęć:
- Zapoznaj się z materiałem dla ucznia: Sporządzanie potraw z mlecznych produktów fermentowanych.
- W zeszycie zajęć sporządź krótką notatkę na temat:
- podziału mlecznych produktów fermentowanych,
- zastosowania tych produktów w produkcji potraw i w żywieniu dietetycznym,
3. Zaloguj się na platformę LearningApss i obejrzyj filmy instruktażowe prezentujące sposób wykonania wybranych potraw z mlecznych produktów fermentowanych. Podobne filmiki można odnaleźć na serwisie internetowym YouTube.
4. Zadanie:
Wykonaj jedną dowolną potrawę, której głównym składnikiem jest mleczny produkt fermentowany. Proponuję wykorzystać dołączone poniżej receptury. W przypadku wykonanie potrawy z receptury dowolnie wybranej proszę przesłać oprócz zdjęcia potrawy także recepturę i sposób wykonania. Receptury potraw z produktów mlecznych fermentowanych.
Wyniki swojej pracy przyślij na moją skrzynkę pocztową do dnia 20 maja 2020 r.
Pozdrawiam
Sylwia Grzywaczewska