Uncategorized

Zajęcia praktyczne- technologia gastronomiczna I PT, gr.I

Dzień dobry;

14.05.2020 r.

Temat zajęć: Sporządzanie potraw z mlecznych produktów fermentowanych.

Ilość jednostek lekcyjnych- 4

Cel zajęć: uczeń po zakończenie zajęć będzie umiał:
–  dokonać podziału mlecznych produktów fermentowanych,

– wymienić potrawy i napoje sporządzane z mlecznych produktów fermentowanych,

– sporządzić potrawy z wykorzystaniem produktów mlecznych fermentowanych.


Plan zajęć:

  1. Zapoznaj się z materiałem dla ucznia: Sporządzanie potraw z mlecznych produktów fermentowanych.
  2. W zeszycie zajęć sporządź krótką notatkę na temat:
  • podziału mlecznych produktów fermentowanych,
  • zastosowania tych produktów w produkcji potraw i w żywieniu dietetycznym,

3. Zaloguj się na platformę LearningApss i obejrzyj filmy instruktażowe prezentujące sposób wykonania wybranych potraw z mlecznych produktów fermentowanych. Podobne filmiki można odnaleźć na serwisie internetowym YouTube.

4. Zadanie:

Wykonaj jedną dowolną potrawę, której głównym składnikiem jest mleczny produkt fermentowany. Proponuję wykorzystać  dołączone poniżej receptury. W przypadku wykonanie potrawy z receptury dowolnie wybranej proszę przesłać oprócz zdjęcia potrawy także recepturę i sposób wykonania. Receptury potraw z produktów mlecznych fermentowanych.

Wyniki swojej pracy przyślij na moją skrzynkę pocztową do dnia 20 maja 2020 r.

Pozdrawiam

Sylwia Grzywaczewska