Uncategorized

Zajęcia praktyczne – technologia gastronomiczna I PT gr.2

Dzień dobry

18.06.2020 r.

Temat zajęć: Sporządzanie potraw z jaj  wykorzystując właściwości wiążące i zagęszczające jaj

Cel zajęć: nabycie umiejętności sporządzania potraw z jaj wykorzystując właściwości wiążące i zagęszczające jaj

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

  1. Właściwości wiążące jaj
  2. Właściwości zagęszczające jaj
  3. Wykorzystanie właściwości wiążących i zagęszczających jaj w produkcji potraw

W celu realizacji tematu proszę zapoznać się z prezentacją:

własciwości zagęszczające jaj 1

oraz recepturami potraw

receptury; Kotlety z jaj, mleczko karmelowe

Proszę obejrzeć filmy;

 

Proszę wykonać dowolną potrawę z jaj. Wykorzystaj do tego załączone receptury lub skorzystaj z innego przepisu. Wynik pracy prześlij na adres teresa.szymoniuk@wp.pl