Uncategorized

Zajęcia praktyczne – technologia gastronomiczna I PT

Dzień Dobry

16.04.2020r.

Temat: Sporządzanie potraw z ziemniaków  pieczonych i zapiekanych

Zagadnienia  do zapisania w zeszycie:

  1. Obróbka wstępna i cieplna ziemniaków
  2. Asortyment potraw z ziemniaków pieczonych
  3. Asortyment potraw z ziemniaków zapiekanych

W celu zapoznania się z tematem proszę zapoznać się z materiałem zamieszczonym w prezentacji

Potrawy pieczone z ziemniaków

oraz recepturami potraw z ziemniaków

potrawy zapiekane z ziemniaków

babka ziemniaczana

Proszę również obejrzeć filmy instruktażowe na temat sporządzania wybranych potraw z ziemniaków pieczonych i zapiekanych :ziemniaki księżnej, ziemniaki gratin, babka ziemniaczana z boczkiem (na youtube)

 

 

Przygotuj samodzielnie potrawę z ziemniaków pieczonych. Wykorzystaj otrzymane receptury lub skorzystaj z innego dowolnego przepisu. Zdjęcie prześlij na moją pocztę teresa.szymoniuk @wp.pl