Dzień dobry;
07.05.2020 r.
Temat zajęć: Sporządzanie potraw z mleka.
Ilość jednostek lekcyjnych- 4
Cel zajęć: uczeń po zakończenie zajęć będzie umiał:
– wymienić potrawy i napoje sporządzane z mleka słodkiego;
– sporządzić potrawy z mleka słodkiego, np. kisiele mleczne, napoje z dodatkiem czekolady lub kakao, zupy mleczne, sosy mleczne;
– dobrać naczynia do serwowania potraw z mleka i przetworów mlecznych;
Plan zajęć:
- Zapoznaj się z materiałem dla ucznia Sporządzanie potraw z mleka.
- W zeszycie zajęć sporządź krótką notatkę na temat:
- obróbki cieplnej mleka,
- zastosowania mleka do produkcji potraw,
- ekspedycji potraw z mleka,
3. Zaloguj się na platformę LearningApss i obejrzyj filmy instruktażowe prezentujące sposób wykonania wybranych potraw z mleka.
4. Wykonaj dwa ćwiczenia:
Ćwiczenie 1 : Na podstawie dostępnych źródeł informacji podaj różne rodzaje: zup mlecznych, sosów, deserów oraz napoi mlecznych.
Ćwiczenie 2: Wykonaj jedną dowolną potrawę, której głównym składnikiem jest mleko. Wykorzystaj do tego dołączone receptury, lub skorzystaj z innego dowolnego przepisu.
Wzór tabeli oraz receptury są zamieszczone w materiale dla ucznia.
Wyniki Twojej pracy przyślij na moją skrzynkę pocztową do dnia 13 maja 2020 r.
Pozdrawiam
Sylwia Grzywaczewska