Uncategorized

Zajęcia praktyczne-technologia gastronomiczna I P4

Dzień dobry;

07.05.2020 r.

Temat zajęć: Sporządzanie potraw z mleka.

Ilość jednostek lekcyjnych- 4

Cel zajęć: uczeń po zakończenie zajęć będzie umiał:

– wymienić potrawy i napoje sporządzane z mleka słodkiego;

– sporządzić potrawy z mleka słodkiego, np. kisiele mleczne, napoje z dodatkiem czekolady lub kakao, zupy mleczne, sosy mleczne;

– dobrać naczynia do serwowania potraw z mleka i przetworów mlecznych;


Plan zajęć:

  1. Zapoznaj się z materiałem dla ucznia Sporządzanie potraw z mleka.
  2. W zeszycie zajęć sporządź krótką notatkę na temat:
  • obróbki cieplnej mleka,
  • zastosowania mleka do produkcji potraw,
  • ekspedycji potraw z mleka,

3. Zaloguj się na platformę LearningApss i obejrzyj filmy instruktażowe prezentujące sposób wykonania wybranych potraw z mleka.

4. Wykonaj dwa ćwiczenia:

Ćwiczenie 1 : Na podstawie dostępnych źródeł informacji podaj różne rodzaje: zup mlecznych, sosów, deserów oraz napoi mlecznych. 

Ćwiczenie 2: Wykonaj jedną dowolną potrawę, której głównym składnikiem jest mleko. Wykorzystaj do tego dołączone receptury, lub skorzystaj z innego dowolnego przepisu.

Wzór tabeli  oraz receptury są zamieszczone w materiale dla ucznia.

Wyniki Twojej pracy przyślij na moją skrzynkę pocztową do dnia 13 maja 2020 r.

Pozdrawiam

Sylwia Grzywaczewska