16.06.2020 r.
Temat: Wyznaczanie krytycznych punktów kontroli na podstawie instrukcji HACCP.
Celem dzisiejszych zajęć jest doskonalenie umiejętności wyznaczanie krytycznych punktów kontroli w procesie produkcyjnym.
Czas realizacji: 3 godziny
Krytyczny Punkt Kontroli to miejsce /etap, proces lub operacja jednostkowa/, w którym należy podjąć środki zapobiegawcze lub kontrolne w celu zapobieżenia lub wyeliminowania zagrożenia bezpieczeństwa żywności lub zredukowania go do akceptowalnego poziomu.
Istnieją dwie metody:
Metoda intuicyjna: oparcie się na ANALIZIE ZAGROŻEŃ (ocena) i na DOŚWIADCZENIU GRUPY
Metoda dedukcyjna: DRZEWO DECYZYJNE (przykłady: Kodeks żywnościowy).
Szczegółowy materiał znajdziecie w prezentacji.
Proszę przeanalizować slajdy 15-36, a przed napisaniem testu przypomnieć wiadomości dotychczas poznane i dotyczące systemu HACCP.
Rozwiązany test proszę odesłać do mnie na adres dorotagajowy@wp.pl
Proszę nie zwlekać zbyt długo, najlepiej do piątku chciałabym otrzymać rozwiązany test.
Dorota Gajowy