29.05.2020 r.
Temat: Analiza krytycznych punktów kontroli i zagrożeń
Celem zajęć jest jest poznanie zasad ustalania krytycznych punktów kontroli i zagrożeń w produkcji żywności.
Czas realizacji: 3 godziny
Z poprzednich zajęć już wiecie, że system zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, jakim jest HACCP, jest systemem obowiązkowym w naszym kraju. Musi być wdrażany i dokumentowany wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z produkcją żywności. Działania w obrębie systemu dotyczą różnych etapów: produkcję żywności, przetwórstwo, pakowanie, transport, dystrybucję. W związku z tym system HACCP obowiązuje w zakładach produkcyjnych, sklepach, hurtowniach, restauracjach. W każdym z tych miejsc należy zadbać o jakość produktu i jego bezpieczeństwo zdrowotne.
Zagrożenia mogą pojawić się na wszystkich etapach łańcucha rolno-spożywczego: od produkcji surowców do spożycia produktu przez końcowego konsumenta.
Analiza zagrożeń musi być przeprowadzona dla każdego produktu, dla każdego procesu i za każdym razem, kiedy zmienia się surowce lub recepturę w tym samym procesie.
KPK – –w celu opanowania zagrożeń ustala się Krytyczne Punkty Kontroli
Krytyczny Punkt Kontroli to miejsce /etap, proces lub operacja jednostkowa/, w którym należy podjąć środki zapobiegawcze lub kontrolne w celu zapobieżenia lub wyeliminowania zagrożenia bezpieczeństwa żywności lub zredukowania go do akceptowalnego poziomu.
Materiał nauczania przesyłam w prezentacji. Przeanalizujcie slajdy 20 – 29.
W razie pytań jestem pod adresem dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy