Uncategorized

Zajęcia praktyczne – prowadzenie przetwórstwa spożywczego 3MTP

Temat: Dobór maszyn i urządzeń do prowadzenia wybranych procesów technologicznych w przemyśle fermentacyjnym

Celem zajęć jest poznanie procesu produkcji wyrobów przemysłu fermentacyjnego oraz jego zaplecza technicznego.

Czas realizacji tematu: 3 godziny

Zagadnienia:

  1. Kierunki produkcji przemysłu fermentacyjnego
  2. Etapy produkcji piwa, wina, spirytusu i wódek
  3. Warunki przechowywania i cechy jakościowe piwa
  4. Wyposażenie techniczne browaru i  fermentowni
  5. Rodzaje win i miodów pitnych

Na początek proszę o obejrzenie trzech filmów z zakresu produkcji wyrobów przemysłu fermentacyjnego:

  • produkcji piwa

  • produkcja wina

  • produkcja spirytusu

Następnie proszę o zapoznanie się z materiałami zawartymi w prezentacji.

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY

Uzupełnieniem prezentacji są materiały zawarte w załączniku.

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY

Po dokładnym przeanalizowaniu materiałów możecie przystąpić do rozwiązania testu.

TEST Z ZAKRESU PRZEMYSŁU FERMENTACYJNEGO

Na rozwiązania czekam pod adresem dorotgajowy@wp.pl

Dorota Gajowy