Temat: Dobór maszyn i urządzeń do prowadzenia wybranych procesów technologicznych w przemyśle fermentacyjnym
Celem zajęć jest poznanie procesu produkcji wyrobów przemysłu fermentacyjnego oraz jego zaplecza technicznego.
Czas realizacji tematu: 3 godziny
Zagadnienia:
- Kierunki produkcji przemysłu fermentacyjnego
- Etapy produkcji piwa, wina, spirytusu i wódek
- Warunki przechowywania i cechy jakościowe piwa
- Wyposażenie techniczne browaru i fermentowni
- Rodzaje win i miodów pitnych
Na początek proszę o obejrzenie trzech filmów z zakresu produkcji wyrobów przemysłu fermentacyjnego:
- produkcji piwa
- produkcja wina
- produkcja spirytusu
Następnie proszę o zapoznanie się z materiałami zawartymi w prezentacji.
Uzupełnieniem prezentacji są materiały zawarte w załączniku.
Po dokładnym przeanalizowaniu materiałów możecie przystąpić do rozwiązania testu.
TEST Z ZAKRESU PRZEMYSŁU FERMENTACYJNEGO
Na rozwiązania czekam pod adresem dorotgajowy@wp.pl
Dorota Gajowy