18.05.2020 r.
Temat: Dobór maszyn i urządzeń do prowadzenia wybranych procesów technologicznych w przemyśle cukrowniczym
Celem zajęć jest zapoznanie się z procesem produkcji cukru oraz wyposażeniem technicznym cukrowni.
Czas realizacji: 3 godziny
Zagadnienia do tematu:
- Surowce w przemyśle cukrowniczym
- Skład chemiczny buraka cukrowego
- Etapy produkcji cukru
- Produkty uboczne przemysłu cukrowego
- Wyposażenie techniczne cukrowni
- Rodzaje cukru
- Warunki przechowywania cukru
Na początek proszę o obejrzenie filmu ilustrującego pracę cukrowni i proces produkcji cukru.
Następnie proszę zapoznać się z materiałami zamieszczonymi w prezentacji.
Uzupełnieniem prezentacji są materiały zamieszczone w załączniku.
Przetwarzanie buraków cukrowych
Po przeanalizowaniu materiałów możecie przystąpić do rozwiązania testu.
Na odpowiedzi czekam pod adresem dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy