15.04.2020 r.
Dzień dobry
Temat zajęć: Dobór maszyn i urządzeń do prowadzenia wybranych procesów technologicznych w przetwórstwie ziemniaczanym
Czas realizacji: 3 godziny
Zagadnienia do tematu:
- Kierunki wykorzystania ziemniaków
- Klasyfikacja przetworów ziemniaczanych
- Wymagania stawiane ziemniakom dla przetwórstwa
- Wyposażenie techniczne przetwórni
- Etapy produkcji skrobi ziemniaczanej, frytek i chipsów
Na początek proszę o przypomnienie budowy ziemniaka oraz jego składu chemicznego.
Następnie proszę o zapoznanie się z materiałem zamieszczonym w prezentacji i dokładne przeanalizowanie zawartych treści.
Celem uzupełnienia nowych wiadomości proszę o obejrzenie filmów dotyczących produkcji skrobi, frytek i chipsów.
Do 20.04.2020 r. proszę wysłać rozwiązanie testu dotyczącego przemysłu ziemniaczanego.
Kontakt ze mną dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy