3MTP (Tech)Zdalne Lekcje

Zajęcia praktyczne – prowadzenie przetwórstwa spożywczego – 3MTP

 

15.04.2020 r.

Dzień dobry

Temat zajęć: Dobór maszyn i urządzeń do prowadzenia wybranych procesów technologicznych w przetwórstwie ziemniaczanym

Czas realizacji: 3 godziny

Zagadnienia do tematu:

  1. Kierunki wykorzystania ziemniaków
  2. Klasyfikacja przetworów ziemniaczanych
  3. Wymagania stawiane ziemniakom dla przetwórstwa
  4. Wyposażenie techniczne przetwórni
  5. Etapy produkcji skrobi ziemniaczanej, frytek i chipsów

Na początek proszę o przypomnienie budowy ziemniaka oraz jego składu chemicznego.

Następnie proszę o zapoznanie się z materiałem zamieszczonym w prezentacji i dokładne przeanalizowanie zawartych treści.

PRZEMYSŁ ZIEMNIACZANY

Celem uzupełnienia nowych wiadomości proszę o obejrzenie filmów dotyczących produkcji skrobi, frytek i chipsów.

 

Do 20.04.2020 r. proszę wysłać rozwiązanie testu dotyczącego przemysłu ziemniaczanego.

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH

Kontakt ze mną dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy