Uncategorized

Zajęcia praktyczne – prowadzenie przetwórstwa spożywczego 3 MTP

12.05.2020 r.

Temat: Dobór maszyn i urządzeń do prowadzenia wybranych procesów technologicznych w przetwórstwie owocowo – warzywnym.

Celem zajęć jest poznanie procesu produkcji wybranych przetworów owocowo – warzywnych oraz wyposażenia technicznego przetwórni.

Czas realizacji: 3 godziny

Zagadnienia do tematu:

  1. Zadania przemysłu owocowo – warzywnego
  2. Klasyfikacja owoców i warzyw
  3. Zakres produkcji przemysłu owocowo-warzywnego
  4. Proces produkcji soków pitnych
  5. Proces produkcji groszku konserwowego
  6. Wyposażenie techniczne przetwórni

Na początek proszę przypomnieć sobie skład chemiczny i wartość odżywcza owoców i warzyw oraz barwniki występujące w tych surowcach.

Następnie proponuje obejrzeć film ilustrujący przetwórstwo owoców.

Kolejnym etapem Waszej pracy będzie zapoznanie się z materiałami zamieszczonym w prezentacji.

PRZEMYSŁ OWOCOWO-WARZYWNY

Uzupełnieniem tej prezentacji są materiały, które znajdziecie w poniższym załączniku.

PRZETWÓRSTWO OWOCÓW I WARZYW

Po dokładnym przeanalizowaniu materiałów możecie przystąpić do rozwiązania testu.

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH PRZETWÓRSTWO OWOCÓW I WARZYW

i rozwiązanie przysłać do mnie na adres dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy