12.05.2020 r.
Temat: Dobór maszyn i urządzeń do prowadzenia wybranych procesów technologicznych w przetwórstwie owocowo – warzywnym.
Celem zajęć jest poznanie procesu produkcji wybranych przetworów owocowo – warzywnych oraz wyposażenia technicznego przetwórni.
Czas realizacji: 3 godziny
Zagadnienia do tematu:
- Zadania przemysłu owocowo – warzywnego
- Klasyfikacja owoców i warzyw
- Zakres produkcji przemysłu owocowo-warzywnego
- Proces produkcji soków pitnych
- Proces produkcji groszku konserwowego
- Wyposażenie techniczne przetwórni
Na początek proszę przypomnieć sobie skład chemiczny i wartość odżywcza owoców i warzyw oraz barwniki występujące w tych surowcach.
Następnie proponuje obejrzeć film ilustrujący przetwórstwo owoców.
Kolejnym etapem Waszej pracy będzie zapoznanie się z materiałami zamieszczonym w prezentacji.
Uzupełnieniem tej prezentacji są materiały, które znajdziecie w poniższym załączniku.
Po dokładnym przeanalizowaniu materiałów możecie przystąpić do rozwiązania testu.
ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH PRZETWÓRSTWO OWOCÓW I WARZYW
i rozwiązanie przysłać do mnie na adres dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy