Dzień Dobry 31.03.2020r.
Temat zajęć: Sporządzanie ciast biszkoptowo – tłuszczowych
- Asortyment wyrobów biszkoptowo -tłuszczowych
- Formowanie i pieczenie wyrobów
Proszę zapoznać się z informacjami dotyczącymi asortymentu wyrobów ciasta biszkoptowo-tłuszcowego:
http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/35.htm
obejrzyj film
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej*
- 150 g skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
- Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
- Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
- Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Na podstawie tej receptury proszę sporządzić babkę piaskową i przesłać zdjęcie gotowego wyrobu na adres teresa.szymoniuk@wp.pl