Temat: Sporządzanie ciast parzonych
Celem zajęć jest doskonalenie techniki sporządzania wyrobów z ciast parzonych.
Dzisiaj proponuję wykonanie ciasta ptysiowego z kremem i owocami, czyli tarty ptysiowej. Receptura poniżej.
Składniki na ciasto ptysiowe:
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 ml wody
- 100 g margaryny
krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 125 g cukru
- 1 budyń waniliowy ( taki na 1/2 l mleka)
- 50 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 g masła
Dekoracja: dowolne owoce świeże lub z przetworów
Pamiętajcie o przepisach BHP
Sposób wykonania:
- W rondlu zagotowujemy wodę z masłem, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia
- Do parzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy na gładką masę.
- Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
- Wilgotną łyżką rozsmarowujemy ciasto na bokach i spodzie formy.
- Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Studzimy.
- W 250 ml mleka rozpuszczamy budyń, cukier, mąkę i żółtka.
- Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę budyniową, intensywnie mieszając,gotujemy do zgęstnienia, studzimy.
- Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce wystudzony krem budyniowy uzyskania gładkiej konsystencji.
- Krem rozsmarowujemy równomiernie na upieczonym spodzie i dekorujemy według uznania
Możecie zmniejszyć ilości składników i upiec mini tartę. Na zdjęcia wypieków czekam do 01.06.2020r
Pozdrawiam J Zając