Uncategorized

Zajęcia praktyczne- procesy technologiczne w gastronomii – IIPT

Temat: Sporządzanie ciast parzonych

Celem zajęć jest doskonalenie techniki sporządzania wyrobów z ciast parzonych.

Dzisiaj proponuję wykonanie ciasta ptysiowego z kremem i owocami, czyli tarty ptysiowej. Receptura poniżej.

Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 ml wody
  • 100 g margaryny

krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 1 budyń waniliowy ( taki na 1/2 l mleka)
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 g masła

Dekoracja: dowolne owoce świeże lub z przetworów

 Pamiętajcie o przepisach BHP

Sposób wykonania:

  1. W rondlu zagotowujemy wodę z masłem, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia
  2. Do parzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy na gładką masę.
  3. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
  4. Wilgotną łyżką rozsmarowujemy ciasto na bokach i spodzie formy.
  5. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Studzimy.
  6. W 250 ml mleka rozpuszczamy budyń, cukier, mąkę i żółtka.
  7. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę budyniową, intensywnie mieszając,gotujemy do zgęstnienia, studzimy.
  8. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce wystudzony krem budyniowy uzyskania gładkiej konsystencji.
  9. Krem rozsmarowujemy równomiernie na upieczonym spodzie i dekorujemy według uznania

Możecie zmniejszyć ilości składników i upiec mini tartę.   Na zdjęcia wypieków czekam do 01.06.2020r

Pozdrawiam  J Zając