29.04.2020r.
Dzień dobry.
Temat : Żywność funkcjonalna– zastosowanie do sporządzania potraw i napojów
Zadania na dzisiaj :
- Pojęcie żywności funkcjonalnej
- Rodzaje żywności funkcjonalnej
- Zastosowanie żywności funkcjonalnej do produkcji potraw i napojów
Żywność funkcjonalna – żywność, która wykazuje udokumentowany pozytywny wpływ na organizm człowieka ponad ten, który wynika z efektu odżywczego zawartych w niej składników odżywczych uznawanych za niezbędne. Działanie żywności funkcjonalnej polega na poprawie zdrowia, samopoczucia i/lub zmniejszeniu ryzyka zachorowania. Musi ona przypominać żywność konwencjonalną i wywierać działanie w ilościach, które można oczekiwać, że będą normalnie spożywane w prawidłowej diecie. Jest jednym z rodzajów tzw. nowej żywności .
Działanie żywności funkcjonalnej skupia się najczęściej na poprawie wydolności fizycznej i umysłowej, poprawie odporności, regulacji apetytu, usprawnieniu pracy jelit, zmniejszaniu ryzyka takich chorób jak: otyłość, cukrzyca, choroby nowotworowe, osteoporoza, choroby układu krążenia.
Do grupy produktów spełniające kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć produkty wzbogacone o:
- nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3
- substancje fitochemiczne, np. stanole, sterole
- błonnik pokarmowy
- cholinę i lecytynę
- witaminy i składniki mineralne
- probiotyki i prebiotyki
- naturalne przeciwutleniacze
- kofeinę, taurynę, inozytol
W realizacji dzisiejszych zajęć pomocna będzie prezentacja , którą otrzymacie na pocztę. Zachecam do zapoznania się z treściami z następującego adresu https://www.slideshare.net/PaweTomczuk1/ywno-funkcjonalna-na-przykadzie-przetworw-zboowych. Będzie wam łatwiej wykonać ćwiczenie.
Waszym zadaniem będzie wykonanie ćwiczeń z załacznika 1.
Propozycję prześlij na adres jolantazzajac66@wp.pl lub dziennik elektroniczny.
W razie pytań lub wątpliwości jestem do waszej dyspozycji.
Ćwiczenia proszę przesłać do 04.05.2020r.
Pozdrawiam
Jolanta Zając