Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne w gastronomii III MTP

29.04.2020r.

Dzień dobry.

Temat : Żywność funkcjonalna– zastosowanie do sporządzania potraw i napojów

Zadania na dzisiaj :

  1. Pojęcie żywności funkcjonalnej
  2. Rodzaje żywności funkcjonalnej
  3. Zastosowanie żywności funkcjonalnej  do produkcji potraw i napojów

Żywność funkcjonalna – żywność, która wykazuje udokumentowany pozytywny wpływ na organizm człowieka ponad ten, który wynika z efektu odżywczego zawartych w niej składników odżywczych uznawanych za niezbędne. Działanie żywności funkcjonalnej polega na poprawie zdrowia, samopoczucia i/lub zmniejszeniu ryzyka zachorowania. Musi ona przypominać żywność konwencjonalną i wywierać działanie w ilościach, które można oczekiwać, że będą normalnie spożywane w prawidłowej diecie. Jest jednym z rodzajów tzw.  nowej żywności  . 

Działanie żywności funkcjonalnej skupia się najczęściej na poprawie wydolności fizycznej i umysłowej, poprawie odporności, regulacji apetytu, usprawnieniu pracy jelit, zmniejszaniu ryzyka takich chorób jak: otyłość, cukrzyca, choroby nowotworowe, osteoporoza, choroby układu krążenia.

Do grupy produktów spełniające kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć produkty wzbogacone o:

W realizacji dzisiejszych zajęć pomocna będzie prezentacja , którą otrzymacie na pocztę.  Zachecam do zapoznania się z treściami   z następującego adresu   https://www.slideshare.net/PaweTomczuk1/ywno-funkcjonalna-na-przykadzie-przetworw-zboowych. Będzie wam łatwiej wykonać ćwiczenie.

Waszym zadaniem będzie wykonanie ćwiczeń z załacznika 1.

Ćwi III MTP

Propozycję prześlij na adres jolantazzajac66@wp.pl lub dziennik elektroniczny.

W razie pytań lub wątpliwości jestem do waszej dyspozycji.

Ćwiczenia proszę przesłać do 04.05.2020r.

Pozdrawiam

Jolanta Zając