22.04.2020r.
Dzień dobry.
Temat : Żywność wygodna– zastosowanie do sporządzania potraw i napojów
Zadania na dzisiaj :
- Pojęcie żywności wygodnej
- Rodzaje żywności wygodnej
- Zastosowanie żywności wygodnej do produkcji potraw i napojów
Żywność wygodna – produkty spożywcze otrzymywane w wyniku przetwarzania surowców z wykorzystaniem operacji zalecanych przez dobra praktykę technologiczną, które nadają wyrobom pożądaną trwałość i umożliwiają szybkie przygotowanie z nich – lub w połączeniu z innymi składnikami bezpiecznych posiłków.
https://techweek.pl/czym-jest-zywnosc-wygodna.html
Przykłady żywności wygodnej
- Zupy błyskawiczne
- Kremy
- Dania główne mięsne, rybne, mączne, ziemniaczane
- Modne dania dietetyczne
- Przekąski, przystawki
- Dania warzywne
- Dania gotowe w kubkach
http://aleksandraniparko.pl/2017/11/12/2110/
Ćwiczenie
Waszym zadaniem na dzisiaj jest
1.zapoznanie się w tresciami i zaplanowanie jadłospisu dla siebie na 1 dzień ( 3 posiłki ) z wykorzystaniem żywności wygodnej.
2. Czy korzystacie z żywności wygodnej i jak często?
Propozycję prześlij na adres jolantazzajac66@wp.pl lub dziennik elektroniczny.
W razie pytań lub wątpliwości jestem do waszej dyspozycji.
Ćwiczenia proszę przesłać do 27.04.2020r.
Pozdrawiam
Jolanta Zając