Uncategorized

Zajęcia praktyczne- procesy technologiczne w gastronomii III MPT

22.04.2020r.

Dzień dobry.

Temat : Żywność wygodna– zastosowanie do sporządzania potraw i napojów

Zadania na dzisiaj :

  1. Pojęcie żywności wygodnej
  2. Rodzaje żywności wygodnej
  3. Zastosowanie żywności wygodnej  do produkcji potraw i napojów

Żywność wygodna – produkty spożywcze otrzymywane w wyniku przetwarzania surowców z wykorzystaniem operacji zalecanych przez dobra praktykę technologiczną, które nadają wyrobom pożądaną trwałość i umożliwiają szybkie przygotowanie z nich – lub w połączeniu z innymi składnikami bezpiecznych posiłków.

https://techweek.pl/czym-jest-zywnosc-wygodna.html

Żywność wygodna – TAK czy NIE?

Przykłady żywności wygodnej

  • Zupy błyskawiczne
  • Kremy
  • Dania główne mięsne, rybne, mączne, ziemniaczane
  • Modne dania dietetyczne
  • Przekąski, przystawki
  • Dania warzywne
  • Dania gotowe w kubkach

http://aleksandraniparko.pl/2017/11/12/2110/ 

Ćwiczenie

Waszym zadaniem na dzisiaj jest

1.zapoznanie się w tresciami i zaplanowanie jadłospisu dla siebie na 1 dzień ( 3 posiłki ) z wykorzystaniem żywności wygodnej.

2. Czy korzystacie z żywności wygodnej i jak często?

Propozycję prześlij na adres jolantazzajac66@wp.pl lub dziennik elektroniczny.

W razie pytań lub wątpliwości jestem do waszej dyspozycji.

Ćwiczenia proszę przesłać do 27.04.2020r.

Pozdrawiam

Jolanta Zając