Uncategorized

Zajęcia praktyczne- procesy technologiczne w gastronomii – II PT

Dzień dobry 22.05.2020r

Temat zajęć: Sporządzanie ciasta parzonego

Cel zajęć: poznanie techniki sporządzania ciasta parzonego

Dzisiaj rozpoczynamy sporządzanie kolejnego  rodzaju ciasta – parzonego – ptysiowego

W zeszycie do zajęć zapisujemy  temat ,  zagadnienia oraz  dowolny przepis na wyrób z ciasta parzonego.

1. Cechy charakterystyczne ciasta parzonego

2. Składniki  ciasta.

3. Etapy sporządzania ciasta parzonego i

4. Formowanie korpusów

5. Wypiek ciasta

W celu zapoznania się z tematem załączam materiały z podręcznika

almanach tom 4 technologia ciastkarska(1)

Proszę zapoznać się z informacjami dotyczącymi  charakterystyki ciasta parzonego, recepturą ciasta, wadami wyrobów i schematem produkcji. W zeszycie do zajęć zapisujemy  temat oraz dowolny przepis na ciasto parzone

Proszę obejrzeć film

Składniki na kolejne zajęcia (wtorek) przeslę wam na waszą pocztę.

Pozdrawiam  J. Zając