Dzień dobry 22.05.2020r
Temat zajęć: Sporządzanie ciasta parzonego
Cel zajęć: poznanie techniki sporządzania ciasta parzonego
Dzisiaj rozpoczynamy sporządzanie kolejnego rodzaju ciasta – parzonego – ptysiowego
W zeszycie do zajęć zapisujemy temat , zagadnienia oraz dowolny przepis na wyrób z ciasta parzonego.
1. Cechy charakterystyczne ciasta parzonego
2. Składniki ciasta.
3. Etapy sporządzania ciasta parzonego i
4. Formowanie korpusów
5. Wypiek ciasta
W celu zapoznania się z tematem załączam materiały z podręcznika
almanach tom 4 technologia ciastkarska(1)
Proszę zapoznać się z informacjami dotyczącymi charakterystyki ciasta parzonego, recepturą ciasta, wadami wyrobów i schematem produkcji. W zeszycie do zajęć zapisujemy temat oraz dowolny przepis na ciasto parzone
Proszę obejrzeć film
Składniki na kolejne zajęcia (wtorek) przeslę wam na waszą pocztę.
Pozdrawiam J. Zając