Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne w gastronomii – II PT

08.05. 2020

Dzień dobry

Temat zajęć: Sporządzanie ciasta francuskiego –  ciastka z owocami , paluchy z ciasta francuskiego

Dzisiaj wykonamy na słodko ciastka francuskie z owocami lub kto woli wyroby słone przygotuje słone paluchy . Do sporządzania wyrobów należy wykorzystać ciasto wykonane na poprzednich zajęciach lub gotowe ciasto francuskie.

https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-francuskie

https://www.youtube.com/watch?v=D1n6FuVr8cU

Zagadnienia do dzisiejszych zajęć.

a) Analiza receptury gastronomicznej

b) Kolejne czynności przy produkcji wyrobów

c) Dobór narzędzi i sprzętu niezbędnych do pracy

d) Praca produkcyjna i ocena wyrobów

W pierwszej kolejności proszę dokładnie przeanalizować przepis.

Następnie (po umyciu rąk) proszę zgromadzić potrzebne naczynia, narzędzia i przede wszystkim składniki, które należy odważyć lub odmierzyć. . Po wykonaniu tych czynności możecie przystąpić do pracy produkcyjnej.

Poszczególne etapy pracy proszę dokumentować w formie zdjęć. 1).przygotowanie składników 2) przygotowanie ciasta i formowanie wyrobów  4) gotowe wyroby.

Lista produktów na zajęcia na wtorek: mąka pszenna 250g, margaryna 1/2 , śmietana 18% – 1/2 szkl, 4-5 jabłek , cukier puder -2-3 łyżki

Kontakt ze mną jolantazajac66@wp.pl

Zdjęcia proszę nadsyłać do 11.05.2020 r.

Życzę owocnej pracy Jolanta Zając