08.05. 2020
Dzień dobry
Temat zajęć: Sporządzanie ciasta francuskiego – ciastka z owocami , paluchy z ciasta francuskiego
Dzisiaj wykonamy na słodko ciastka francuskie z owocami lub kto woli wyroby słone przygotuje słone paluchy . Do sporządzania wyrobów należy wykorzystać ciasto wykonane na poprzednich zajęciach lub gotowe ciasto francuskie.
https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-francuskie
https://www.youtube.com/watch?v=D1n6FuVr8cU
Zagadnienia do dzisiejszych zajęć.
a) Analiza receptury gastronomicznej
b) Kolejne czynności przy produkcji wyrobów
c) Dobór narzędzi i sprzętu niezbędnych do pracy
d) Praca produkcyjna i ocena wyrobów
W pierwszej kolejności proszę dokładnie przeanalizować przepis.
Następnie (po umyciu rąk) proszę zgromadzić potrzebne naczynia, narzędzia i przede wszystkim składniki, które należy odważyć lub odmierzyć. . Po wykonaniu tych czynności możecie przystąpić do pracy produkcyjnej.
Poszczególne etapy pracy proszę dokumentować w formie zdjęć. 1).przygotowanie składników 2) przygotowanie ciasta i formowanie wyrobów 4) gotowe wyroby.
Lista produktów na zajęcia na wtorek: mąka pszenna 250g, margaryna 1/2 , śmietana 18% – 1/2 szkl, 4-5 jabłek , cukier puder -2-3 łyżki
Kontakt ze mną jolantazajac66@wp.pl
Zdjęcia proszę nadsyłać do 11.05.2020 r.
Życzę owocnej pracy Jolanta Zając