Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne w gastronomii II PT

28.04.2020 r.

Dzień dobry

Temat zajęć: Sporządzanie ciasta piernikowego – pierniczki sztukowe

Kontynuujemy zajęcia z tematu sporządzania ciast piernikowych. To już ostatnie zajęcia z tej grupy ciast.

Zagadnienia do tematu:

  1. Analiza receptury gastronomicznej
  2. Kolejne czynności przy produkcji wyrobów
  3. Dobór narzędzi i sprzętu niezbędnych do pracy
  4. Praca produkcyjna
  5. Wykończenie wyrobów i ocena jakościowa

W załączniku zamieszam recepturę na pierniczki sztukowe

Łatwe pierniczki bez miodu

Zlecam też skorzystanie z adresu  http://zawodkobieta.pl/2016/11/pierniczki-bez-miodu-latwe/

Na wstępie zapisujemy temat w zeszycie oraz recepturę. Następnie należy dokładnie przeanalizować normatyw surowcowy i sposób wykonania pierników.

W kolejnym etapie zajęć (po umyciu rąk) proszę zgromadzić potrzebne naczynia, narzędzia i przede wszystkim składniki, które należy odważyć lub odmierzyć. Po wykonaniu tych czynności możecie przystąpić do pracy produkcyjnej.

Pamiętajmy o zasadach BHP

Poszczególne etapy pracy proszę dokumentować w formie zdjęć

Przykład – 1 zdjęcie – odważone składniki i zgromadzone naczynia, 3 zdjęcie – łączenie składników i formowanie Na ostatnim zdjęciu chciałabym widzieć gotowe pierniczki. ocenę smakową niech wykonają domownicy oraz wy sami. Smacznego!

Jeżeli macie problem ze składnikami to proszę stosować zamienniki lub też zaproponować swoją recepturę.

Kontakt ze mną jolantazajac66@wp.pl

Zdjęcia proszę nadsyłać do 30.04.2020 r.

Pozdrawiam Jolanta Zając