Uncategorized

Zajęcia praktyczne -procesy technologiczne w gastronomii II PT

Witam. 24.04.2020 r

Temat zajęć: Sporządzanie ciast piernikowych – piernik

Celem dzisiejszych zajęć jest doskonalenie umiejętności sporządzania ciast piernikowych

Zagadnienia do zajęć:

1.Analiza receptury gastronomicznej

2.Kolejne czynności przy sporządzaniu ciasta.

3.Dobór narzędzi, naczyń i sprzętu do wykonania ciasta.

4.Praca produkcyjna

5.Degustacja i ocena wyrobu

Szczegółowy opis techniki wykonania poszczególnych wyrobów zamieszczę w recepturze.

Na dzisiaj zaplanowałam wykonanie piernika wyrobu wypiekanego w podłużnej formie.

Miękki i wilgotny piernik bez miodu z rodzynkami i dużą ilością orzechów włoskich z dodatkiem dżemu. Powstaje błyskawicznie, wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Można polać polewą czekoladową, będzie bardziej świąteczny, a na co dzień może być bez polewy. Zapraszam do pieczenia.

Recepturę i sposób wykonania znajdziecie tu: sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjCxPaPz_7oAhWKGewKHfY0CQcQFjAHegQIDBAG&url=https%3A%2F%2Fwww.ciasta.net%2Fpiernik-bez-miodu.php&usg=AOvVaw1TUmroZDxYtwKeV0K8jbFZ. Gotowy wyrób dajemy do oceny domownikom.

Proszę pamiętać o zasadach higieny i przepisach BHP

W zeszycie zapisujemy temat zajęć oraz recepturę. Zdjęcie wyrobu należy przesłać na moją pocztę.jolantazajac66@wp.pl   do piniedziałku 27.04.2020 r. W razie pytań i watpliwości proszę o kontakt.

Pozdrawiam i życzę smacznego Jolanta Zając