Witam. 24.04.2020 r
Temat zajęć: Sporządzanie ciast piernikowych – piernik
Celem dzisiejszych zajęć jest doskonalenie umiejętności sporządzania ciast piernikowych
Zagadnienia do zajęć:
1.Analiza receptury gastronomicznej
2.Kolejne czynności przy sporządzaniu ciasta.
3.Dobór narzędzi, naczyń i sprzętu do wykonania ciasta.
4.Praca produkcyjna
5.Degustacja i ocena wyrobu
Szczegółowy opis techniki wykonania poszczególnych wyrobów zamieszczę w recepturze.
Na dzisiaj zaplanowałam wykonanie piernika wyrobu wypiekanego w podłużnej formie.
Miękki i wilgotny piernik bez miodu z rodzynkami i dużą ilością orzechów włoskich z dodatkiem dżemu. Powstaje błyskawicznie, wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Można polać polewą czekoladową, będzie bardziej świąteczny, a na co dzień może być bez polewy. Zapraszam do pieczenia.
Recepturę i sposób wykonania znajdziecie tu: sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjCxPaPz_7oAhWKGewKHfY0CQcQFjAHegQIDBAG&url=https%3A%2F%2Fwww.ciasta.net%2Fpiernik-bez-miodu.php&usg=AOvVaw1TUmroZDxYtwKeV0K8jbFZ. Gotowy wyrób dajemy do oceny domownikom.
Proszę pamiętać o zasadach higieny i przepisach BHP
W zeszycie zapisujemy temat zajęć oraz recepturę. Zdjęcie wyrobu należy przesłać na moją pocztę.jolantazajac66@wp.pl do piniedziałku 27.04.2020 r. W razie pytań i watpliwości proszę o kontakt.
Pozdrawiam i życzę smacznego Jolanta Zając