19.06.2020
Temat: Sporządzanie deserów zimnych
Celem zajęć jest sporządzenie deseru zestalanego na zimno.
Proponuję dzisiaj deser – krem truskawkowy . Czynnikiem zestalającym jest żelatyna. Jest to bardzo lekki, puszysty i delikatny , ale trochę pracochłonny. Wykorzystamy do jego sporządzenia świeże truskawki. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru.
SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:
[na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu]
- 250 g. świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 ml. śmietany kremówki 30%
Wykonanie:
- Galaretkę należy rozpuścić w 200 ml wrzątku i odstawić do przestygnięcia.
- Do przestygniętej, lekko tężejącej galaretki dodajemy pokrojone na drobno truskawki.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.
- Do ubitej śmietany dodajemy galaretkę z truskawkami-całość dokładnie mieszamy…i krem jest gotowy!
- Jeżeli krem nie jest odpowiednio gęsty do wyłożenia na ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki.
- Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać ok 1 godz.- po takim czasie przebywania w lodówce, nabiera on gęstej a jednocześnie delikatnej konsystencji puszystej pianki.Gotowy krem przechowujemy w lodówce.
Miłej pracy i smacznego J. Zając