Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne w gastronomii II PT

16.06.2020r Temat : Sporządzanie deserów

Dzisiaj przygotujemy deser  – mus czekoladowy.

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Do dekoracji: wiórki czekoladowe lub owoce

PRZYGOTOWANIE

  • Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółto utrzeć z cukrem na biały puszysty krem, wymieszać z ostudzoną ale płynną czekoladą.
  • Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką. Nałożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na min. godzinę.
  • Można posypać wiórkami czekoladowymi lub pokrojonymi truskawkami, malinami i podawać z ciasteczkiem migdałowym.

Wpis na blogu

Obejrzyjcie film

Czekam na zdjęcie deseru

Pozdrawiam J. Zając