Temat : Sporządzanie deserów .
Celem dzsiejszych zajęć jest poznanie zasad sporzązdania deserów oraz ćwiczenie umiejętności ich sporządzania. Na poczatek proponuję surówkę owocową i kisiel owocowy.
Składniki na surówkę : świeże owoce (możecie wybrać dowolne, dostepne i ulubione przez was), miód, bakalie, cytyna
Składniki na kisiel : owoce świeże , mrożone lub z kompotu, mąka ziemniaczana, cukier
Domowy kisiel owocowy
Składniki
- 300 ml wody
- 120 g owoców leśnych
- 2 stołowe łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru kryształu
Przygotowanie
- Odmierz 300 ml wody i odlej ok. 50 ml (to ok. pół szklanki). Przelej 250 ml do garnuszka, dodaj cukier i owoce. Doprowadź do wrzenia.
- W szklance z odmierzoną wodą wymieszaj dokładnie 2 stołowe łyżki mąki ziemniaczanej. Wlewaj roztwór powoli do gotujących się owoców i cały czas mieszaj trzepaczką. Kisiel bardzo szybko zacznie gęstnieć. Po minucie wyłącz palnik, ostudź kisiel i podawaj.
Surówka z owoców
Surówka z owoców | ||
Składniki | Ilość(g) | Sposób wykonania |
Jabłka
Gruszki Pomarańcze Kiwi Winogrona Miód Orzechy/ rodzynki cytryna |
100
50 100 1 szt 70g 15g 15g ¼ szt |
– przeprowadź obróbkę wstępną owoców
– rozdrobnij owoce – orzechy posiekaj i upraż na patelni – Z miodu, soku z cytryny przygotuj zalewę – rozdrobnij owoce – wymieszaj owoce z zalewą miodowo-cytrynową – schłódź owoce w lodówce – posyp prażonymi orzechami |
W zaproponowanych deserach możecie wykorzystać dowolne , ulubione i dostepne owoce. Dokumentację w formie zdjęć proszę przesłać na pocztę do 06.04.2020r. Pozdrawiam J. Zając