Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne w gastronomii 2 PT

Dzień dobry

23.06.2020r.

Temat: Sporządzanie deserów gorących.

Cel zajęć : poznanie asortymentu i technik sporządzania deserów gorących.

Podaję recepturę na deser mączny niezestalany.

NALEŚNIKI Z SOSEM POMARAŃCZOWYM

Składniki

120 g mąki pszennej
300 ml mleka
2 szt. jajek
1 łyżeczka brązowego cukru
1 szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, lub olej kokosowy)
Sos pomarańczowy
1 szt. skórki startej z 1 pomarańczy
1 szt. wyfiletowanej cząstki z dwóch pomarańczy
1 szt. soku z pomarańczy wyciśniętego z pozostałości po filetowaniu pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki masła
2 łyżki  cukru brązowego

 

Opis wykonania

  1. W misce wymieszaj dość dokładnie wszystkie składniki ciasta naleśnikowego.
  2. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu usmaż cieniutkie naleśniki.
  3. Po usmażeniu naleśników, na czystej patelni podgrzej 2 łyżki cukru i masło do czasu, aż cukier zacznie się topić.
  4. Kiedy cukier całkiem się roztopi i zacznie nabierać brązowo-karmelowej barwy zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny i pomarańczy, a także skórkę obraną z wyczyszczonej i wyparzonej pomarańczy.
  5. Całość szybko i dokładnie wymieszaj, tak by powstał sos o jednolitej konsystencji.
  6. Cały czas podgrzewając sos dodawaj na patelnię po jednym naleśniku, tak by możliwie dokładnie zamoczyć go w sosie, a zaraz potem złożyć dwa razy na pół. W ten sposób dodawaj kolejne naleśniki, a na końcu filetowane cząstki pomarańczy.
  7. Całość podgrzej jeszcze przez chwilę, aby naleśniki dobrze wchłonęły sos pomarańczowy i dodatkowo lekko się skarmelizowały.
  8. Tak przygotowane naleśniki podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub serka mascarpone

Do sosu możecie dodać szczyptę cynamonu, a serek ułożyć obok naleśników lub nadziać nim naleśniki.

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk