Dzień dobry
23.06.2020r.
Temat: Sporządzanie deserów gorących.
Cel zajęć : poznanie asortymentu i technik sporządzania deserów gorących.
Podaję recepturę na deser mączny niezestalany.
NALEŚNIKI Z SOSEM POMARAŃCZOWYM
Składniki
120 g | mąki pszennej |
300 ml | mleka |
2 szt. | jajek |
1 łyżeczka | brązowego cukru |
1 szczypta | soli |
2 łyżki | roztopionego masła lub oleju kokosowego |
tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, lub olej kokosowy) | |
Sos pomarańczowy | |
1 szt. | skórki startej z 1 pomarańczy |
1 szt. | wyfiletowanej cząstki z dwóch pomarańczy |
1 szt. | soku z pomarańczy wyciśniętego z pozostałości po filetowaniu pomarańczy |
2 łyżki | soku z cytryny |
2-3 łyżki | masła |
2 łyżki | cukru brązowego
|
Opis wykonania
- W misce wymieszaj dość dokładnie wszystkie składniki ciasta naleśnikowego.
- Na patelni z niewielką ilością tłuszczu usmaż cieniutkie naleśniki.
- Po usmażeniu naleśników, na czystej patelni podgrzej 2 łyżki cukru i masło do czasu, aż cukier zacznie się topić.
- Kiedy cukier całkiem się roztopi i zacznie nabierać brązowo-karmelowej barwy zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny i pomarańczy, a także skórkę obraną z wyczyszczonej i wyparzonej pomarańczy.
- Całość szybko i dokładnie wymieszaj, tak by powstał sos o jednolitej konsystencji.
- Cały czas podgrzewając sos dodawaj na patelnię po jednym naleśniku, tak by możliwie dokładnie zamoczyć go w sosie, a zaraz potem złożyć dwa razy na pół. W ten sposób dodawaj kolejne naleśniki, a na końcu filetowane cząstki pomarańczy.
- Całość podgrzej jeszcze przez chwilę, aby naleśniki dobrze wchłonęły sos pomarańczowy i dodatkowo lekko się skarmelizowały.
- Tak przygotowane naleśniki podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub serka mascarpone
Do sosu możecie dodać szczyptę cynamonu, a serek ułożyć obok naleśników lub nadziać nim naleśniki.
Pozdrawiam
Teresa Szymoniuk