Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne w gastronomii 2 PT

Dzień dobry .
07.04.2020r.
Temat:
Sporządzanie ciast biszkoptowo- tłuszczowych – tradycyjna babka piaskowa , cytrynowa, jogurtowa.
Kontynuujemy sporządzanie ciast biszkoptowo-tłuszczowych.
Przed nami czas Świąt Wielkanocnych. Więc na naszych stołach zgodnie z tradycją wśród potraw powinna pojawić się babka. Może być, drożdżowa, piaskowa . Wybór należy od naszych smaków. Mogą to być również małe babeczki( typu mufinki)
Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe (ciasto piaskowe) – ciasto sporządzane z mąki pszennej (o średniej lub małej zawartości glutenu) lub z mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną w stosunku 1:1, masła lub margaryny (zwykle ok. 25% masy ciasta), cukru, jajek i środków spulchniających.
Nasze zadania na dzisiaj to:
Zapisanie tematu w zeszycie przedmiotowym
Zapoznanie się z przepisami babek:

Babka jogurtowa


https://aniagotuje.pl/przepis/babka-cytrynowa-wielkanocna

BABKA PIASKOWA – klasyczny przepis

Zachęcam też do obejrzenia grafiki wpisując hasło tradycyjna babka piaskowa, babka jogurtowa, babka cytrynowa w wyszukiwarce. –
Obejrzenie filmu o produkcji babki – wybranej z proponowanych lub innej wybranej przez Was.
Zapisanie w zeszycie wybranego przepisu i wykonanie ciasta w miarę dostępności produktów. Zdjęcie ciasta lub notatki proszę przesłać na moją pocztę jolantazajac66@wp.pl w terminie do 14.04.2020r.

Zachęcam do wykonania, o ile dostępne są składniki .
Pytania proszę kierować na dziennik lub pocztę elektroniczną

Pozdrawiam
Jolanta Zając