Dzień dobry
15.05.2020r.
Temat zajęć: Sporządzanie ciast półfrancuskich
Cel zajęć: doskonalenie umiejętności sporządzania wyrobów z ciast półfrancuskich.
Dzisiejszym zadaniem będzie sporządzenie napoleonki z ciasta półfrancuskiego śmietanowego.Są to ostatnie zajęcia z ciast półfrancuskich.
Zagadnienia do zajęć:
- Analiza receptury na napoleonkę.
- Kolejne czynności przy sporządzaniu ciasta i kremu.
- Dobór naczyń, narzędzi i sprzętu do wykonania ciasta.
- Praca produkcyjna.
- Wykończenie wyrobów
- Ocena organoleptyczna.
Proszę zapoznać się z recepturą ciasta NAPOLEONKA receptura
Proszę obejrzeć film dotyczący produkcji napoleonki.
Proszę pokazać proces produkcyjny od początku – przygotowanie stanowiska pracy, zgromadzenie naczyń i narzędzi, przygotowanie składników, miksowanie, siekanie, rozdrabnianie, formowanie, pieczenie, przekładanie – aż do uzyskania gotowego wyrobu, udekorowanego i odpowiednio podanego. Zdjęcia proszę przesłać na adres teresa.szymoniuk@wp.pl
Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy
Teresa Szymoniuk