Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne 2PT

Dzień dobry

15.05.2020r.

Temat zajęć: Sporządzanie ciast półfrancuskich

Cel zajęć: doskonalenie umiejętności sporządzania wyrobów z ciast półfrancuskich.

Dzisiejszym zadaniem będzie sporządzenie napoleonki z ciasta półfrancuskiego śmietanowego.Są to ostatnie zajęcia z ciast półfrancuskich.

Zagadnienia do zajęć:

  1. Analiza receptury na napoleonkę.
  2. Kolejne czynności przy sporządzaniu ciasta i kremu.
  3. Dobór naczyń, narzędzi i sprzętu do wykonania ciasta.
  4. Praca produkcyjna.
  5. Wykończenie wyrobów
  6. Ocena organoleptyczna.

Proszę zapoznać się z recepturą ciasta NAPOLEONKA receptura

Proszę obejrzeć film dotyczący produkcji napoleonki.

 

 

Proszę pokazać proces produkcyjny od początku – przygotowanie stanowiska pracy, zgromadzenie naczyń i narzędzi, przygotowanie składników, miksowanie, siekanie, rozdrabnianie, formowanie, pieczenie, przekładanie – aż do uzyskania gotowego wyrobu, udekorowanego i odpowiednio podanego. Zdjęcia proszę przesłać na adres teresa.szymoniuk@wp.pl

Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy

Teresa Szymoniuk