Dzień dobry
22.05.2020r.
Temat zajęć: Sporządzanie ciast parzonych
Cel zajęć: doskonalenie techniki sporządzania ciast parzonych
Zagadnienia do zapisania w zeszycie::
- Asortyment wyrobów z ciasta parzonego ( ptysiowego)
- Formowanie i pieczenie wyrobów
W celu zapoznania się z tematem załączam materiały:
recepturę na ciasto parzone Receptura na ciasto parzone
asortyment wyrobów Wyroby z ciasta parzonego
Proszę obejrzeć film
Proszę o sporządzenie ciasta parzonego ( może być z połowy porcji) i dowolnie uformować swój wyrób, upiec i przesłać zdjęcie gotowego wyrobu. Jeżeli nie będziecie mogli zrobić ciasta parzonego, to proszę w zasobach internetu poszukać recepturę na dowolny wyrób ( ptysie, eklery, gniazdka poznańskie, karpatkę) – składniki ciasta , sposób wykonania oraz zdjęcie gotowego wyrobu i przesłać na adres teresa.szymoniuk@wp.pl
Pozdrawiam
Teresa Szymoniuk