29.04.2020 r.
Temat zajęć: Sporządzanie ciast piernikowych
Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności wykonywania wyrobów z ciasta piernikowego.
Dzisiaj proponuję wykonanie piernikowych półksiężyców.
Zagadnienia do zajęć:
- Analiza receptury na piernikowe półksiężyce.
- Kolejne czynności przy sporządzaniu ciasta
- Dobór naczyń, narzędzi i sprzętu do wykonania ciasta
- Praca produkcyjna
- Formowanie wyrobów
- Ocena organoleptyczna ciastek.
Gotowe ciastka powinny wyglądać tak, jak na zdjęciu.
Taki kształt ciastek uzyskujemy wykrawając półksiężyce szklanką. Poniżej zamieszczam szczegółowy opis wykonania.
PIERNIKOWE PÓŁKSIĘŻYCE
CIASTO:
- 6 jajek
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 250 g masła lub margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 300 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ opakowania przyprawy do piernika
LUKIER CYTRYNOWY:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- olejek rumowy
- 3 łyżek gorącej wody
Przygotowanie
- Masło zmiksować z cukrem i wanilią. Dodawać po jajku i miksować.
- Przesiać do tego mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika.
- Wymieszać i rozsmarować na blaszkę 30x40cm
- Piec ok. 25 min. w 175°C
- Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z sokiem, olejkiem i gorącą wodą. Ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze ciepłe ciasto posmarować lukrem.
- Przy pomocy szklanki wykrawać półksiężyce. Trzeba się śpieszyć, bo polewa szybko zastyga i będzie się łamać.
Dokumentację swojej pracy w formie zdjęć proszę przesłać na adres dorotagajowy@wp.pl.
Dorota Gajowy