Uncategorized

Zajęcia praktyczne procesy technologiczne 2FTP

29.04.2020 r.

Temat zajęć: Sporządzanie ciast piernikowych

Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności wykonywania wyrobów z ciasta piernikowego.

Dzisiaj proponuję wykonanie piernikowych półksiężyców.

Zagadnienia do zajęć:

  1. Analiza receptury na piernikowe półksiężyce.
  2. Kolejne czynności przy sporządzaniu ciasta
  3. Dobór naczyń, narzędzi i sprzętu do wykonania ciasta
  4. Praca produkcyjna
  5. Formowanie wyrobów
  6. Ocena organoleptyczna ciastek.

Gotowe ciastka powinny wyglądać tak, jak na zdjęciu.

ciastka rumowe wykrawane szklanką półksiężyce: Przepisy, jak ...

Taki kształt ciastek uzyskujemy wykrawając półksiężyce szklanką. Poniżej zamieszczam szczegółowy opis wykonania.

PIERNIKOWE PÓŁKSIĘŻYCE

CIASTO:

  • 6 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ opakowania przyprawy do piernika

 

LUKIER CYTRYNOWY:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olejek rumowy
  • 3 łyżek gorącej wody

 

Przygotowanie

  1. Masło zmiksować z cukrem i wanilią. Dodawać po jajku i miksować.
  2. Przesiać do tego mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika.
  3. Wymieszać i rozsmarować na blaszkę 30x40cm
  4. Piec ok. 25 min. w 175°C
  5. Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z sokiem, olejkiem i gorącą wodą. Ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze ciepłe ciasto posmarować lukrem.
  6. Przy pomocy szklanki wykrawać półksiężyce. Trzeba się śpieszyć, bo polewa szybko zastyga i będzie się łamać.

Dokumentację swojej pracy w formie zdjęć proszę przesłać na adres dorotagajowy@wp.pl.

Dorota Gajowy