20.04.2020 r.
Temat zajęć: Sporządzanie ciast piernikowych
Celem dzisiejszych zajęć jest poznanie techniki sporządzania wyrobów z ciasta biszkoptowego
Zagadnienia do zajęć:
- Analiza receptury gastronomicznej
- Kolejne czynności przy sporządzaniu ciasta.
- Dobór narzędzi, naczyń i sprzętu do wykonania ciasta.
- Praca produkcyjna
- Wykończenie wyrobów.
Ciasto piernikowe jest kolejnym ciastem, które nauczymy się wykonywać. Jego charakterystyczną cechą jest miodowy smak i korzenny aromat. Do sporządzenia ciasta wykorzystujemy takie składniki, jak: mąka pszenna i żytnia, tłuszcz, jaja, cukier, miód, przyprawy korzenne i chemiczne środki spulchniające.
Ciasto piernikowe możemy sporządzać różnymi technikami:
- na zimno – techniką ciast biszkoptowo-tłuszczowych
- techniką ciast kruchych
- przez zaparzanie
Szczegółowy opis techniki wykonania poszczególnych wyrobów zamieszczę w recepturze.
Dzisiaj zaplanowałam wykonanie piernika formowego – tradycyjnego wyrobu wypiekanego w podłużnej formie.
Tak, jak ostatnio proszę dokumentować swoją pracę zdjęciami i przesłać do mnie do środy na adres dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy