Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne – 2FTP

20.04.2020 r.

Temat zajęć: Sporządzanie ciast piernikowych

Celem dzisiejszych zajęć jest poznanie techniki sporządzania wyrobów z ciasta biszkoptowego

Zagadnienia do zajęć:

  1. Analiza receptury gastronomicznej
  2. Kolejne czynności przy sporządzaniu ciasta.
  3. Dobór narzędzi, naczyń i sprzętu do wykonania ciasta.
  4. Praca produkcyjna
  5. Wykończenie wyrobów.

Ciasto piernikowe jest kolejnym ciastem, które nauczymy się wykonywać. Jego charakterystyczną cechą jest miodowy smak i korzenny aromat. Do sporządzenia ciasta wykorzystujemy takie składniki, jak: mąka pszenna i żytnia, tłuszcz, jaja, cukier, miód,  przyprawy korzenne i chemiczne środki spulchniające.

Ciasto piernikowe możemy sporządzać różnymi technikami:

  • na zimno – techniką ciast biszkoptowo-tłuszczowych
  • techniką ciast kruchych
  • przez zaparzanie

Szczegółowy opis techniki wykonania poszczególnych wyrobów zamieszczę w recepturze.

Dzisiaj zaplanowałam wykonanie piernika formowego – tradycyjnego wyrobu wypiekanego w podłużnej formie.

PIERNIK FORMOWY

Tak, jak ostatnio proszę dokumentować swoją pracę zdjęciami i przesłać do mnie do środy na adres dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy