15.04.2020 r.
Dzień dobry
Temat zajęć: Sporządzanie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego
Kontynuujemy zajęcia z tego tematu -przypomnę, że zajmowaliśmy się już produkcją babki piaskowej i mazurkiem. Dzisiaj proponuję muffiny albo jak wolicie babeczki.
Zagadnienia do tematu:
- Analiza receptury gastronomicznej
- Kolejne czynności przy produkcji wyrobów
- Dobór narzędzi i sprzętu niezbędnych do pracy
- Praca produkcyjna
- Wykończenie wyrobów
- Ocena jakościowa
W załączniku zamieszam recepturę na muffiny czekoladowe.
W pierwszej kolejności proszę dokładnie przeanalizować normatyw surowcowy i sposób wykonania babeczek.
Następnie (po umyciu rąk) proszę zgromadzić potrzebne naczynia, narzędzia i przede wszystkim składniki, które należy odważyć lub odmierzyć. Wydajność receptury wynosi 12-18 babeczek, możecie ją zmniejszyć o połowę. Po wykonaniu tych czynności możecie przystąpić do pracy produkcyjnej.
Poszczególne etapy pracy proszę dokumentować w formie zdjęć, ok. 10 i przesłać je do mnie.
Przykład – 1 zdjęcie – odważone składniki, 2 zdjęcie – zgromadzone naczynia, 3 zdjęcie – łączenie składników i tak aż do formowania babeczek, pieczenia, dekorowania i podania. Na ostatnim zdjęciu chciałabym widzieć przekrój muffinek. Chciałabym też widzieć każdego z Was przy pieczeniu swoich babeczek.
Jeżeli macie problem ze składnikami to proszę stosować zamienniki lub też zaproponować swoją recepturę.
Kontakt ze mną dorotagajowy@wp.pl
Zdjęcia proszę nadsyłać do 20.04.2020 r.
Dorota Gajowy