Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne 2FTP

15.04.2020 r.

Dzień dobry

Temat zajęć: Sporządzanie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego

Kontynuujemy zajęcia z tego tematu -przypomnę, że  zajmowaliśmy się już produkcją babki piaskowej i mazurkiem. Dzisiaj proponuję  muffiny albo jak wolicie babeczki.

Zagadnienia do tematu:

  1. Analiza receptury gastronomicznej
  2. Kolejne czynności przy produkcji wyrobów
  3. Dobór narzędzi i sprzętu niezbędnych do pracy
  4. Praca produkcyjna
  5. Wykończenie wyrobów
  6. Ocena jakościowa

W załączniku zamieszam recepturę na muffiny czekoladowe.

MUFFINY CZEKOLADOWE

W pierwszej kolejności proszę dokładnie przeanalizować normatyw surowcowy i sposób wykonania babeczek.

Następnie (po umyciu rąk) proszę zgromadzić potrzebne naczynia, narzędzia i przede wszystkim składniki, które należy odważyć lub odmierzyć. Wydajność receptury wynosi 12-18 babeczek, możecie ją zmniejszyć o połowę. Po wykonaniu tych czynności możecie przystąpić do pracy produkcyjnej.

Poszczególne etapy pracy proszę dokumentować w formie zdjęć, ok. 10 i przesłać je do mnie.

Przykład – 1 zdjęcie – odważone składniki, 2 zdjęcie – zgromadzone naczynia, 3 zdjęcie – łączenie składników i tak aż do formowania babeczek, pieczenia, dekorowania i podania. Na ostatnim zdjęciu chciałabym widzieć przekrój muffinek. Chciałabym też widzieć każdego z Was przy pieczeniu swoich babeczek.

Jeżeli macie problem ze składnikami to proszę stosować zamienniki lub też zaproponować swoją recepturę.

Kontakt ze mną dorotagajowy@wp.pl

Zdjęcia proszę nadsyłać do 20.04.2020 r.

Dorota Gajowy